A 424 megyei közgyűlési mandátum 60 százalékát a Fidesz szerezheti meg az őszi önkormányzati választásokon, az MSZP és a Jobbik pedig egyaránt a képviselői helyek körülbelül 18 százalékát – derül ki a Policy Agenda szerdán nyilvánosságra hozott elemzéséből, amelyhez a parlamenti választások eredményét vették alapul.

A kutatás szerint a főpolgármesteri posztra a Fidesz-KDNP jelöltje, Tarlós István a legesélyesebb, de még kérdéses, lesz-e többsége az új fővárosi közgyűlésben.
2006-ban összesen 901 önkormányzati mandátumot osztottak ki

Az új kormány megalakulása után radikálisan megváltoztatták az önkormányzati rendszert: csökkentették az önkormányzati képviselők számát, a megyei közgyűlések választásának szabályai is változtak – az elemzés szerint olyan irányban, amely inkább a nagypártoknak kedvez. Míg 2006-ban összesen 901 önkormányzati mandátumot osztottak ki, addig most csak 424-et fognak.

Budapestena Fidesz-KDNP színeiben induló Tarlós István a legesélyesebb a főpolgármesteri posztra, de a közgyűlési többsége még kérdéses. Az új közgyűlésnek már csak 33 tagja lehet. Ha nem változnának tavaszhoz képest jelentősen az erőviszonyok, akkor a Fidesz 16, az MSZP 9, az LMP 4, a Jobbik 3, az MDF 1 képviselői helyet szerezhet a becslések szerint. Vagyis Tarlós Istvánnak szüksége lehet a többséghez koalíciós partnerre.

A 424 megyei közgyűlési mandátum 60 százalékát a Fidesz szerezheti meg

A megyei önkormányzatoknál ugyancsak a tavaszi parlamenti választások eredményét vették alapul a mandátumbecsléshez. A 424 megyei közgyűlési mandátum 60 százalékát a Fidesz szerezheti meg, az MSZP 18,16, a Jobbik 17,69, az LMP 4,01 század százalékos eredményt produkálhat. A Policy Agenda számítása szerint a helyi civilek egyik megyében sem tudnak majd listát állítani az új szabályozás miatt, valamint a Fidesz az összes megyei közgyűlésben képes lesz egyedül többséget szerezni. Négy megyében van ugyanakkor reális esély arra, hogy a Fidesz elveszíti eddigi abszolút többségét: Borsodban, Hevesben, Szolnok és Pest megyében.

Az elemzésben felvetik azt is, hogy mind a Fidesznél, mind az MSZP-nél komoly feladat lesz kezelni azon helyi politikusaik csalódottságát, akik kikerülnek a közgyűlésekből. Pozíciószerzés szempontjából az LMP és a Jobbik járhat legjobban, mert összesen 92 képviselői helyen osztozkodhatnak a becslés szerint, míg 2006-ban egyetlen mandátumot sem szereztek még.