Megrendezett balesetekkel, színlelt sérülésekkel csalt ki hat év alatt legalább négyszázmillió forintot két biztosítótársaságtól egy magyar banda. A szellemi vezér, K. Lajos külföldre menekült, cinkosát, K.-né P. Ildikót előzetes letartóztatásba vették.

Megrendezett balesetekkel, szimulált sérülésekkel csalt ki hat év alatt 400 millió forintot két biztosítótársaságtól egy magyar banda, írja a Népszabadság és a Magyar Nemzet. A rendőrség feltételezése szerint Thaiföldön bujkáló K. Lajos és társa, a magánvállalkozó kárügyintézőként dolgozó K.-né P. Ildikó legalább 89 embert bevonva 2004 óta szervezett fiktív baleseteket, melyek után beszedték a kártérítéseket.

A nyomozás adatai szerint K. kisértékű használt autókat vásárolt, majd barátai, rokonai és ismerősei bevonásával baleseteket rendezett. Arra minden esetben figyeltek, hogy súlyos sérülés ne történjen, de még így is jelentős összegeket szedtek be a sérülésekért a biztosítóktól.

 

K. és K.-né ugyanis minden esetben olyan kötelező biztosítást kötöttek, ami kiterjedt a gépjárműben utazók sérüléseire is. K.-né közbenjárásával általában sikerült elérniük, hogy a biztosítótársaságok esetenként 20-30 százalékos munkaképességvesztésként könyveljék el a sérüléseket, és milliós kártérítést fizessenek.

A beszedett kártérítéseket azonban nem a sértettek kapták, K.-né jutaléka lefelezése után a pénzt K.-nak utalta. A csalásban statisztaként résztvevők esetenként száz-négyszázezer forintot kaptak, de volt olyan is, aki egy fillért sem. Feljelentést azonban a kisemmizettek sem tettek, hiszen tudták, csalásban segédkeztek.

A banda azért bukott le, mert a vám- és pénzügyőrség a pénzmosás elleni törvény értelmében kérte az egyik biztosítót, vizsgálja meg, miért ilyen jelentős K.-né számlaforgalma. A másik biztosítótársaságnál egy belső vizsgálat során fedezték fel a csalásokat.

K.-nét előzetes letartóztatásba vette a bíróság.