Nem szerette a feketéket, mindig volt valami baja velünk. A pozsonyi Bosszúálló

(A gyilkos)A rendőrség egyelőre semmilyen információt nem közölt a hétfői pozsonyi mészárlás elkövetőjéről, a szomszédok viszont már beszéltek, írja a Sme című lapra hivatkozva a parameter.sk.

A tudósítás szerint az ámokfutó egy volt katona, furcsa és magányos típus, aki még a szomszédainak sem köszönt. A lemészárolt roma családdal egy emeleten lakott.

Az áldozatok egyik rokona azt mondta, hogy a férfi „nem szerette a feketéket, mindig volt valami baja velünk”. Állításait több szomszéd is alátámasztotta, akik szerint rossz szomszédi viszonyok, veszekedések állhatnak a tette mögött. A roma család szociális segélyekből élt, zajos életviteléről volt ismert a környéken.

A lap által megszólaltatott pszichológus, Máthé Róbert úgy látja, hogy bosszúról lehetett szó, mivel az ámokfutók általában nem válogatnak az áldozatok között, csak vaktában gyilkolnak. A pozsonyi mészáros viszont készülhetett a tettére. A pszichológus nem zárta ki a rasszista indíttatást sem.

Dévényújfalu (Devínska Nová Ves) eddig nem tartozott a szlovák főváros veszélyes negyedei közé. A nyolcvanas években megduplázódott a lakóinak száma, 2001-ben 15,5 ezren éltek itt.

„A panellakásokkal együtt jött az anonimitás és az unalmasság” – fogalmaz egy helyi lakos, aki úgy írja le a környéket, mint ahol arról is egy hónapig beszélnek, ha valaki nem természetes halállal hal meg.

A 48 éves férfinak mindhárom nála talált lőfegyverhez volt engedélye.