Nem öngyilkos lett, hanem rendőrök ölték meg a dévényújfalui mészárost – közölte Daniel Lipšic belügyminiszter mai sajtótájékoztatóján, melyet Jaroslav Spišiak országos rendőrfőkapitánnyal, és Faragó Csaba pozsonyi kerületi rendőrfőkapitánnyal közösen tartott.

A belügyminiszter tájékoztatása szerint a kommandósok – ugyancsak 58-as gépkarabélyból – egy lövést adott le rá, mely a bal oldalán érte a felsőtestét. A lövés halálos volt. A férfi ezt követően lőtte főbe magát.

Lipšic szigorítani szeretné a fegyvertartás szabályait. Egyebek mellett megtiltaná az automata fegyverek tartását, még akkor is, ha azok félautomatára vannak átalakítva, és nem alkalmasak sorozatlövésre.

A miniszter 5 évente megismételtetné a kötelező pszichológiai vizsgálatokat.

Jaroslav Spišiak országos rendőrfőkapitány elmondta, a gyilkos Ľubomír Harman volt. 1962. március 31-én született. 1989-től lakott a jelenlegi lakcímén. A kilencvenes években négy munkahelyen dolgozott, majd 2008. augusztus 1-jétől munkanélküli volt.

A férfi szomszédai, volt munkatársai, ismerősei szerint normálisnak tűnt, rendezett családból származott. Agglegény volt. Szülei még élnek, és két testvére is. Spišiak elmondta, egy sportlövész egyesület tagja volt. Ennek elnökével jó kapcsolatokat ápolt, de neki sem beszélt soha arról, hogy gondja lenne a szomszédaival.

Az áldozatok egy családot alkottak: az anya, két lánya, 12 éves unokája, az egyik lány barátja, és a másik lány férje az áldozat.

Hat fegyvert tartott legálisan, köztük az említett gépkarabélyt. Ez utóbbi 2005. április 8-tól volt a birtokában. Azt, hogy vissza volt-e alakítva sorozatlövésre, egyelőre vizsgálják. A rendőrök és a szemtanúk szerint sorozatlövéseket adott le.

Faragó Csaba kerületi rendőrfőkapitány elmondta, Dévényújfaluban az átlagosnál kevesebb bűncselekményt követnek el, és a felderítési mutatók is jobbak. A helyi rendőrőrsön 22 rendőr teljesít szolgálatot.

Faragó szerint 9.45-kor kapták a bejelentést a lövöldözésről, 9.47-kor volt a helyszínen az első járőr, majd 9.53-kor kutyás rendőrjárőr érkezett, valamint a készenléti egység. A kommandósok 10.10-kor érkeztek a helyszínre, és 10.16-kor lőtték le a támadót. Az országos rendőrfőkapitány megerősítette, a rendőröknek tűzparancsuk volt.

ujszo.com