A hét embert meggyilkoló pozsonyi ámokfutó már halálos lövést kapott egy rendőrtől, de utána még volt ereje maga ellen fordítania gépkarabélyát. A férfi nem volt hivatásos katona, egy sportlövész egyesület tagja volt.

Rendőrtől kapott halálos lövést a dévényújfalui gyilkos, mondta keddi sajtóértekezletén Daniel Lipšic szlovák belügyminiszter. „Később, talán hogy rövidebb legyen a szenvedése

, gépkarabéllyal lelőtte magát” – tette hozzá a boncolási adatokra hivatkozva.

Jaroslav Spišiak országos rendőrfőkapitány a sajtótájékoztatón elmondta: a tettes a 48 éves Ľubomír Harman volt, aki 21 éve lakott abban a tömbházban, ahol hét ember életét oltotta ki. Az agglegény férfi nem volt hivatásos katona, sorkatonai szolgálatát 1981 és 1983 között töltötte.

Egy sportlövész egyesület tagja volt. Környezete szerint normálisan viselkedett, a később lemészárolt szomszédokkal szembeni esetleges ellenszenvéről, viszályról az egyesület elnökének sem beszélt. A férfi a kilencvenes években négy munkahelyet is váltott, az utóbbi két évben állástalan volt.

A Sme szlovák lap még azt írta , hogy az ámokfutó egy volt katona, furcsa és magányos típus, aki még a szomszédainak sem köszönt. Információik szerint a lemészárolt roma családdal egy emeleten lakott. Az áldozatok egyik rokona azt mondta a lapnak, hogy a férfi „nem szerette a feketéket, mindig volt valami baja velünk”. Állításait több szomszéd is alátámasztotta, akik szerint rossz szomszédi viszonyok, veszekedések állhatnak a tette mögött.

Az országos rendőrfőkapitány tájékoztatása szerint hat fegyver volt legálisan a birtokában, köztük öt éve az a gépkarabély is, amellyel a hét embert megölte. A lövöldözés alatt két másik lőfegyver is volt nála számos lőszerrel. Egyelőre vizsgálat tárgya, hogy a gépkarabély alkalmas volt-e sorozatlövések leadására is, mert tanúk szerint úgy tüzelt.

Faragó Csaba pozsonyi kerületi rendőrfőkapitány azt mondta, hogy a lövöldözésről 9.45-kor érkezett bejelentés, két perccel később már a helyszínre ért az első járőr, nyolc percen belül pedig kutyás rendőrjárőr is, továbbá a készenléti egységek. A kommandósok 10 óra 10 perctől voltak a dévényújfalui helyszínen, a támadót hat perccel később ártalmatlanították.

A sajtó a bejelentés előtt kifogásolta, hogy a rendőrség nem lépett fel kellő eréllyel, a helyszínt pedig nem biztosította megfelelően. Azt is szóvá tették, hogy a hatóságok csak több mint négy órával a történtek után adtak érdemi információkat.

Nemzeti gyászt hirdetett csütörtökre, szeptember 2-ára a szlovák kormány a dévényújfalui mészárlás miatt. Csütörtökön reggel 8 és este 18 óra között országszerte félárbocra eresztik a zászlókat, és a gyász ideje alatt tilos lesz a szerencsejáték.

Az ügy miatt Szlovákiában ismét téma lett a fegyvertartás szigorítása. A belügyminiszter tiltaná automata fegyverek tartását civileknek abban az esetben is, ha félautomatává átalakítottakról van szó.