Nem mindenki fogja túlélni a költségvetési konszolidáció időszakát a kelet-európai országok közül , egyeseket államcsőd fenyegethet – nyilatkozta az osztrák magazinnak a neves közgazdász professzor. Rogoff Ukrajnát, Romániát és Magyarországot is a gyenge láncszemek között említette. A közgazdász ugyanakkor – a Bloomberg beszámolója szerint – azt is hozzátette, hogy lehetetlen megjósolni, melyik ország megy csődbe.

A kelet-európai régió problémái pedig igazi stressztesztet jelenthetnek Ausztria számára is, mivel szoros kapcsolatok fűzik a térséghez – figyelmeztetett Rogoff.

Mint ismert, Magyarország az Európai Unió felé azt vállalta, hogy jövőre 3 százalék alá csökkenti a költségvetési GDP-arányos hiányát. Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztos legutóbb épp arra figyelmeztetett, hogy 2011-ben 3 százalék alatt kell lennie a költségvetési hiánynak. Elmondása szerint Magyarországnak folytatni kell a pénzügyi konszolidációt.

A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi előrejelzése is azt mutatja, hogy kell még tenni a hiánycélok teljesítése érdekében – emlékeztet a Portfolio.hu. A gazdasági visszaesés következtében 2009-ben megtört a költségvetési hiány csökkenése, és 2010-ben 4,3 százalékra nőhet az ESA szemléletű hiány, ami 0,5 százalékponttal magasabb a kormányzati hiánycélnál – állítják a jegybank szakértői a friss inflációs jelentésükben. Érdekes viszont, hogy a Költségvetési Tanács (KT) elérhetőnek látja az idei hiánycélt azzal a feltétellel, hogy a bejelentett 120 milliárd forintos intézményi kiadáscsökkentést meg tudja valósítani a kormány. Így aztán a két intézmény rövid távú fiskális előrejelzései között most meglehetősen nagy a különbség, majd a következő hónapokban derülhet ki, melyik volt sikeresebb – számoltunk be korábban a legutolsó prognózisokról.
portfolio.hu