Szlovákia jó eséllyel pályázik az IBM ügyfélközpont-beruházásának elnyerésére, a tét 3 ezer új munkahely – írja a Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilap.

A lap úgy tudja, a döntést az információtechnológiai világcég New York-i központjában hozzák meg, és öt ország van versenyben. Ami a helyszínt illeti, ha Szlovákia lesz a befutó, akkor az IBM nem Pozsonyt választaná, ahol már eleve jelen van, hanem Zsolnát vagy az it terén előretörő Kassát. Az IBM rövidesen meghozza döntését, és a kiválasztott városban már jövőre 200 munkahely létesül, ami fokozatosan futna fel 3 ezerre. A beruházás anyagi vonzatáról nem adott hírt a lap.

Stanislava Suchá, az IBM Slovensko kommunikációs menedzsere sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó a tervezett beruházásról felröppenő információt. Az viszont tény, hogy Iveta Radicová szlovák miniszterelnök rövidesen fogadja az IBM szlovákiai csúcsvezetését, a potenciális beruházásról pedig a gazdasági tárca is tud. Az IBM az 1990-es évek elejétől jelen van Szlovákiában, napjainkban közel 4000 főt foglalkoztat, több állami megbízás elnyerője, egyebek közt call center szolgáltatással. A Hospodárske Noviny által megszólaltatott elemzők szerint a szlovák it-szakemberek máig jóval olcsóbbak, mint nyugati társaik és az euró bevezetése is Szlovákia javára billentheti a mérleg nyelvét.