Különös javaslattal állt elő a napokban Szegedi Márton, a Jobbik miskolci polgármester-jelöltje: kitelepítené, táborba zárná, valamint megfosztaná állampolgárságuktól az általa „cigánybűnözőknek” nevezetteket. A tábori étkezésben köztudottan jártas Szegedi Csanád rögtön melléállt a kezdeményezésnek. 

A javaslat igazságossága némi kívánnivalót hagy maga után: az abszurd megtorló intézkedéseken kívül rögtön szemet szúr, hogy csak cigány származású elkövetőkről beszél. A Jobbik kezdetektől fogva megkülönböztette retorikájában a cigány és nem cigány lakosságot, de most megjelent egy olyan hang is, ami törvényi szintre emelné a kettős mércét.

De nézzük inkább a konkrét javaslatait ennek a nosztalgiázó radikális fiatalembernek: az állampolgárság megvonása azóta Vona úr szerint is egyszerű ostobaság, annál furcsább gondolat viszont a táborba zárás, természetesen felvilágosult, 21. századi, nyugat-európai mintára. Ugye, ez egy olyan békebeli megoldás lenne

  , ami nem elevenít fel szörnyű emlékeket, és még a 20. század legvéresebb eseményeit sem juttatja senkinek az eszébe. Ugyan kérem, ez csak demagóg túlérzékenység… Jobbik-közeli társadalomkutatók viszont nyilván úgy gondolják, ez lehet a kulcsa a cigány és magyar lakosság későbbi békés egymás mellett élésének.