Nem látszat-, hanem munkahelyteremtő beruházásokra van szükség Miskolcon, ez a feladata a következő városvezetésnek , és a kormány cselekvése is ez irányba mutat – jelentette ki Pelczné Gáll Ildikó európai parlamenti képviselő pénteken a borsodi megyeszékhelyen. Pelczné Gáll Ildikó azon a sajtótájékoztatón beszélt erről,amelyen Kriza Ákos, a Fidesz-KDNP miskolci polgármesterjelöltje ismertette munkahelyteremtő és gazdaságfejlesztési elképzeléseit.

Az európai parlamenti képviselő azt mondta: sem az ország, sem Miskolc nem használta ki kellőképpen Magyarország immár hatéves uniós tagságát. „Nem megnyugtató az eredmény, ha a miskolci kirakatberuházásokra gondolunk, hiszen nem ez lett volna a legfontosabb feladat. A miskolciaknak munkahelyteremtő beruházásokra van szükségük” – fejtette ki a politikus.

Hozzátette: nem lehet úgy fejleszteni, hogy a város lakóit nem kérdezik meg minderről. Annak a véleményének adott hangot, hogy nem volt megfelelő az együttműködés sem a miskolci városvezetés és a képviselők, sem a hazai, illetve a brüsszeli politikusok között a borsodi megyeszékhely vonatkozásában. A település erején felül eladósodott, miközben az itt élők jólétével, megélhetési lehetőségeivel nem törődtek – sorolta.
„Az uniós lehetőségekkel élni kell és nem visszaélni” – mondta, kitérve arra, hogy Európai Unió „nem szereti a magányos farkasokat”, az együttműködést részesíti előnyben.

Utalt a határ menti – szlovák és ukrán – lehetőségekre, valamint a testvérvárosi kapcsolatokra. Ehhez azonban új városvezetés szükséges, mert szemléletet csak változással lehet módosítani – fűzte hozzá.

Arról is szólt, hogy pozitívan hatna, ha Miskolcon létrejönne egy információs központ, amely összekötné a várost a fővárossal és
Brüsszellel. Ez megkönnyítené az európai parlamenti képviselők munkáját abban, hogy kommunikációs kampányokkal, kiállításokkal, kulturális programokkal felhívják a külföldiek figyelmét Miskolcra, bemutassák a települést.

Kriza Ákos emlékeztetett a statisztikai adatokra: a legfrissebb, június 20-i adatok szerint 20 ezer regisztrált és mintegy 7-10 ezer nem regisztrált munkanélküli van Miskolc térségében. A városban a nyilvántartottak száma összesen 17.906 fő, ez 11 százalékos munkanélküliséget jelent. Nem véletlen tehát, hogy a miskolciak a legsürgetőbb feladatnak a munkahelyteremtést tartják, és ez a polgármesteri programjának legfontosabb eleme. Valamennyi
gazdaságfejlesztési elképzelésük a foglalkoztatottság növelését szolgálja, továbbá azt, hogy aki dolgozni akar, legyen rá lehetősége.

Három fő pillére helyezte programját: a nagybefektetők, nagyberuházások által nyújtott lehetőségekre, a kis- és középvállalkozások megerősítésére és szerepük növelésére, valamint a miskolci önkormányzat mint nagy munkaadó jelentőségére.

Magyarázata szerint a tőkebefektetések ösztönzése érdekében együtt kell működni a térség nagyvállalataival, növelni kell a befektetési lehetőségeket. A Miskolci Ipari Park jelenlegi területe szűkös, lehetőséget kell találni újabb területek ipari célú bevonására.

A borsodi megyeszékhelyen a legtöbb embert kis- és középvállalkozások foglalkoztatják, ezért fontos ezen vállalkozások megerősödése, hogy újabb munkahelyeket hozhassanak létre. Gazdaságpolitikai elképzelésük egy a helyi vállalkozásokat tömörítő lokálpatrióta klaszter létrehozása. Ennek célja, hogy a város a helyi vállalkozásokat részesítse előnyben a helyi munkák elvégzésében, így az általuk megtermelt pénz java része itt maradhat. A városnak meg kell oldania az alvállalkozók közvetlen kifizetését, nem fordulhat elő többször, hogy elvégzett munka kifizetetlen marad – hangsúlyozta.

Közölte: „Miskolcon a 20 ezer munkanélküli nagy lehetőség”, kiválóak a természeti és közlekedési adottságok, itt az egyetem mint tudásbázis, és a városnak jelentős ipari hagyományai vannak.
Perecsenyi Attila klasztermenedzser szerint a lokálpatrióta gazdaságpolitika elemeként értelmezett vállalkozói klaszter lényege, hogy a helyi kis- és középvállalkozások együtt versenyképesek lehetnek bármilyen nagy céggel szemben. A vállalkozások laza szövetségének célja, hogy helyzetbe hozza a helyi vállalkozókat. Az egyéni és közös sikerhez azonban az kell, hogy természetes, bizalmi alapokon nyugvó legyen az együttműködés – jegyezte meg.