Három Komárom-Esztergom megyei település roma felzárkóztatási programját összegezte a ferences rend szerdán Bajnán. A konferencián előadást tartott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára is.

Balog Zoltán elmondta: segítséget kérni jött azoktól, akikben belső készség van a segítségre, s akik egyúttal értenek is hozzá.

A politikus nemzeti érdeknek nevezte a cigányság ügyének megoldását. Mint mondta, két vesztese lesz annak, „ha nem tudunk előre lépni”: a kisebbség, amelynek sokkal mélyebbre már nem nagyon lehet csúszni, és a többség, amelyiknek még lehet.

Közölte: tíz év múlva Borsod-Abaúj-Zemplén megyében minden második ember cigány lesz. Ez azt jelenti – tette hozzá -, hogy minden második ember inaktív lesz, és semmivel nem tud hozzájárulni a közteherviseléshez. Mint fogalmazott, egy tízmilliós ország nem engedheti meg magának, hogy „700 ezer, uszkve egymillió embert a hátán cipeljen” anélkül, hogy azok bármit be tudnának vagy be akarnának tenni a közösbe.

Mint fogalmazott, ő a cigányság védelmében állítja, hogy „ma a cigányügyön egy hatalmas, elsősorban nem cigányokból álló magyar lobbi élősködik”.

Megjegyezte: olyan emberekre van szükség, akik nem a saját önfenntartásukat látják az ügyben. Az egyháztól azt várja, hogy elkötelezett embereket

küldjön a feladatok elvégzése érdekében, a kormány pedig biztosítja majd a szükséges infrastruktúrát.

„Nagy liberális hazugságnak” és „képmutatásnak” nevezte azt, hogy a társadalom többségétől elvárható lenne, hogy egy szülő a gyerekét olyan iskolába járassa, ahol az csak „leszakadni tud”.

Kijelentette ugyanakkor: az igazi, hiteles kereszténység képviselői, tehát azok, akik felebaráti szeretetre hajlandók, akik vállalják, hogy áldozatokat hoznak, a világon mindenhol kisebbségben vannak.