Eddig úgy volt, hogy amikor egy liberális találkozott a valósággal, az vagy nagyon szórakoztatóra, vagy elképesztően felháborítóra sikeredett. Különösen igaz volt ez akkor, ha a cigányok helyzetéről esett szó, itt a legképtelenebb és legveszélyesebb áligazságokat hordták össze húsz éven keresztül. Rengeteg példát lehetne felsorolni, a fals kezdeményezésekre és azok katasztrofális megvalósulására, de most ettől eltekintek, mert talán valami megváltozott. Talán.

Hétesen, (tetszik tudni ahol „megint felsírt egy gyerek”) ugyanis van egy tábor, amit leginkább Bódis Krisztához és Somához köthetünk – finoman szólva nem a jobboldali kulturális kánon részei ők. Ám amit tesznek – elmennek Ózdra és önkéntesekkel létrehoznak egy tábort, hogy a helyi cigánygyerekek csináljanak valamit – az világnézettől függetlenül megsüvegelendő. Dolgozik bennem persze mocsokmód a kisördög, hogy kaptak-e rá valami jó kis holdudvarpénzt, de ezt most félrehessegetném. Ugyanis készült itt egy interjú az általam nem különösen kedvelt Somával, amiben a következőket mondja:

„Amíg ez (a szándékos szemetelés – a szerk.) nem fog változni, addig egy hatökrös szekér nem fogja ezt a telepet elhúzni. Amíg ez nem fog az itt élők agyában megváltozni, amíg nem veszik észre hogy ez egy közös dolog, amiben mindenkinek felelőssége van, addig le fogják magukat húzni és mindig egy mocskos cigánytelep marad. (…) Egész Európában Magyarországon legdurvább az adó. Ha keresünk 100 forintot, abból 50 forint az államé. Ebből az 50 forintból éltek ti, tehát konkrétan ebben az országban 3 millió ember fizet adót, a 3 millió tartja el saját magát és még plusz hetet. És a szociológusok, akik nézik a népesedést, hogy ha a romák ennyit szülnek és a fehérek ennyit szülnek, akkor 2050-re a magyar lakosság fele romákból áll majd. (…) El kell kezdeni tanulniuk, szakmát tanulniuk. A kis drágáknak nem 14 évesen szülniük kell, hanem szakmát tanulniuk.”

Nos, ha az első mondatokat, vagy csak a mocskos cigánytelep szóösszetételt pár éve mondjuk Bayer Zsolt írja le, vagy valamelyik borsodi polgármester nyilatkozza, akkor kitört volna az idegháború, ahol a liberális erők hadba állították volna a teljes nyugati médiát, és Ausztriából, Németországból, Svájcból, Svédországból hallhattuk volna vissza, hogy mekkora intoleráns, rasszista mucsai csürhe vagyunk. Megszólaltatott szakértők: Tamás Pál, Vásárhelyi Mária, Horváth Aladár, Mohácsi Viktória. Megfelelő aláhúzandó, a sor tetszés szerint folytatható.

A gondolatmenet második felét pedig nyugodtan minősíthetjük vulgárszociológiai gyorselemzésnek, vághatunk pofákat az odatűzött, „az idegen szép” elvén alapuló vörös farkakon. De azért vegyük észre és örüljünk neki: végre nemcsak a jobboldalon kezdik úgy gondolni, hogy a romaintegráció az nem valami olyasmi, hogy az adófizetők mosolyogva eltartják az inaktívakat, köztük nem kevés munkanélküli cigányt, akik eközben azt csinálnak, amit akarnak. A balról már szinte kopásig hangoztatott összefogás, szemléletváltás, felkarolás, és a szitokszóvá csépelt tolerancia csak akkor használ, ha van mellé felelősség, kötelességtudat.

Egy a baj, illetve kettő. Akármennyire jó a tábor, előreláthatólag 30 év múlva lesz kézzelfogható eredménye a foglalkozásoknak, holott a térségben már készülődik a vihar. És ahogy készülődik, már van is itt nekünk egy pártunk, amelyik szintén tábort szervezne cigányoknak. Némiképp másfélét, természetesen.