A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényben és Szikszón még egyetlen, az idei májusi és júniusi árvíz miatt összedőlt ház újjáépítése sem kezdődött el. Felsőzsolcán egyelőre mutatóban épül csak néhány hagyományos és könnyűszerkezetes ingatlan. Az árvíz sújtotta településeken a nyári szárazságban újabb és újabb otthonokról derült ki, hogy lakhatatlanok lettek – számolt be a Népszabadság.

A katasztrófavédelem szakemberei nemrég újabb bejárást tartottak Edelényben, s 14 további házat felvettek az újjáépítendők listájára: ezek között akadt olyan is, amelyet korábban még rendbe hozhatónak találtak. A településen az építési engedélyeket már valamennyi épület megkapta, de pénz híján még az alapok kiásása sem történt meg. Átmeneti megoldásként az önkormányzat által korábban megvásárolt egyik irodaépületben alakítanak majd ki szükséglakásokat, s ide költözhetnek be azok, akik a tél beálltáig nem tudnak gondoskodni arról, hogy tető legyen a fejük felett.

A kormány október 31-éig adott időt az építkezések befejezésére, s eddig hiába próbálkoztak az határidő módosításával, a kormány makacsul ragaszkodik a települési vezetők szerint teljesíthetetlen dátumhoz.

Felsőzsolcán viszont elkezdődtek az építkezések, igaz többnyire engedély nélkül. A 130 építkezést tervező család közül csak 20-an folyamodtak építési engedélyért, amelyből 11 vált tegnapig jogerőssé: elvileg tehát ennyien kezdhetnék meg legálisan az építkezést. Többen azonban e dokumentum nélkül is már hozzákezdtek az alapozáshoz. Ennek oka, hogy szerintük ha az engedélyre várnának, akkor a tél beköszöntéig biztosan nem lenne fedél a fejük felett.

Az egyik házépítő arra hívta fel a figyelmet a lapnak nyilatkozva, hogy „normális esetben egy épületet előbb tetőig felhúznak, aztán hagyják állni egy télen át, hogy rendesen megkössön a malter, kiszáradjanak a falak, mielőtt beköltözne a család. Itt most kutyafuttában megy az építkezés, jövőre meg lehet nézni, hány házon lesznek repedések, melyik festés alatt vizesednek majd a falak, hol roggyan meg a tető”.