Tizennégy filmből áll az a program, amely a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, azaz a CineFest nagyjátékfilmes blokkját alkotja a szeptember 10-től 19-ig tartó idei mustrán.

A nagyjátékfilmek versenyében Oscar-jelölt, Cannes-ban, Velencében, Berlinben díjazott alkotások szerepelnek

-nyilatkozta Muszatics Péter, a rendezvény kommunikációs igazgatója.
Mint kifejtette, a tizennégy versenyfilm között lesz tavaly két kategóriában is Oscar-jelölt amerikai film (A befagyott folyó, rendező: Courtney Hunt), idén kétszeres Oscar-díjas független film (Lee Daniels: Precious), sötét és szexi lengyel mozi kelet-európai plázafüggő tinilányokról (Katarzyna Roslaniec Plázacicák című filmje), kemény bolgár drogdráma (Keleti játékok Kamen Kalev rendezésében), a Velencében a legjobb rendezés díjával kitüntetett iráni film (Shirin Neshat: Nők férfiak nélkül), valamint cannes-i FIPRESCI-díjas magyar siker (Kocsis Ágnes: Pál Adrienn).

Emellett vitatott, botrányszagú és szintén Cannes-ban díjazott francia filmet is láthatnak, amelyet Humbert Balsan (Tarr Béla és számos más művészfilmes producere) öngyilkossága inspirált: A gyermekeim apja című alkotás, amelynek rendezője Mia Hansen-Love.

Miskolcon lesz a premierje az HBO által készített, és 15 Emmy-díjra jelölt mozinak, az Al Pacino főszereplésével készült Dr. Halálnak (You Don’t Know, Jack) is. A fesztivál új, CineClassics című sorozatában szintén szerepelnek játékfilmek, például Korda Zoltán 1939-ben készült, és Magyarországon ritkán látható izgalmas amerikai-angol mozija, A négy toll, valamint Kertész Mihály és Korda Sándor korai, itthon még soha nem játszott bécsi filmjei, például Kertész Az ifjú Medardus című alkotása 1923-ból, amelyet a Budapest Bár élő zenekíséretével láthat majd a záró est közönsége.