Derűlátóan várja a miskolci megméretést

, és egy hosszabb szünetről is beszélt Lékó Péter, aki szerdától Borisz Gelfanddal vív nyolcjátszmás rapidsakk párosmérkőzést a megyeszékhely nemzeti színházában.
„Gelfanddal szemben éppen 50 százalékos a mérlegem, s a szerényebb dortmundi szereplést követően remélhetőleg legyőzőm őt, ezzel helyreállíthatom a lelki egyensúlyomat” – nyilatkozta kedden tartott közös sajtótájékoztatójukon a magyar nagymester az Öreg Miskolcz Hotelben.

A szegedi világklasszis hozzátette, számára az eredményességen túl az is fontos, hogy újra érezze a játékot, mert hamarosan még nagyobb feladat, a sakkolimpia vár rá. Szeptember végén és október elején a magyar válogatott éltáblása lesz Hanti-Manszijszkban, ahol szerinte nagyon nehéz lesz bekerülni az első hat közé, mivel az elmúlt évtizedek legerősebb mezőnye ül majd asztalhoz az oroszországi városban.

Lékó meglepetéssel is szolgált, ugyanis közölte: az olimpia után hosszabb pihenést tervez, nem vesz részt a moszkvai Tal-emlékversenyen sem, és még nem tudja, hogy jövőre melyik lesz az első tornája.

Izraeli riválisa kifejtette, hogy eddig is figyelemmel kísérte a miskolci pároscsatákat, s érdekes lesz számára a Lékóval való találkozás. Kérdésre válaszolva elmondta: „A sakkvilágban nem ritka, hogy valaki 40 fölött is tartja a lépést a fiatalokkal, előttem lebeg Szmiszlov és Korcsnoj példája. A mostaniak közül Anand és Ivancsuk is túl jár már a negyedik x-en.” Káli Sándor polgármester örömmel tette hozzá, hogy egy hétig most Miskolcra figyel a sakkvilág.