Három irányból is támadtak. Még válságos állapotban van a meglőtt katona

Katonai kórházba kerülnek azok a magyar katonák, akiket tegnap támadás ért Afganisztánban. A katonák állapota stabil – mondta a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában Benkő Tibor, vezérkari főnök. A legsúlyosabb sérült állapota még mindig válságos.

A magyar katonák konvoja ellen elkövetett hétfői merényletnek egy halottja van, egy 32 éves törzsőrmesternő. Őt halála után hadnaggyá léptették elő, a Honvédelmi Minisztérium pedig hősi halottá nyilvánította. Pappné Ábrahám Judit több békefenntartó misszióban is részt vett, szolgált Macedóniában, Koszovóban, majd Afganisztánban. A nő férje is Afganisztánban szolgált, de ő már korábban hazaérkezett.

A négy felderítő Humvee-ból és tizenegy páncélozott Toyota terepjáróból álló konvoj huszonkilenc magyar katonát szállított Mazari Sarifba, ahonnan hazautaztak volna. A támadók egy útszéli robbantás után három irányból is megtámadták őket a magyar katonák állomáshelyétől, Pul-i Kumritól 20 kilométerre északnyugatra. A konvoj negyedik autóját egy RPG-gránát találta telibe, az áldozat és a sérültek ebben utaztak.