Támadás ért egy  magyar konvojt, egy sajószentpéteri származású katonanő meghalt

Pol-e Khomri – Helyi idő szerint reggeli nyolc órakor – hazai idő szerint hajnali fél négykor – támadás érte Afganisztánban azt a magyar katonai konvojt, amely a csoport nyolcadik váltásának hazautazó állományát szállította az ISAF központjába. A rajtaütés során egy 32 éves, sajószentpéteri származású katonanő, Pappné Ábrahám Judit törzsőrmester életét vesztette, egy társa életveszélyesen, ketten súlyosan sérültek meg.

A tartományi újjáépítési csoport katonáit szállító tizenegy tagú gépjárműoszlop előtt négy felderítő haladt. A Pol-e Khomriban lévő bázisuktól 15 kilométerre jártak, amikor az utolsó felderítő mellett bomba robban, majd három irányból tűz alá vették a járműoszlopot. A magyar katonák viszonozták a tüzet, majd visszatértek támaszpontjukra, ahol a sérülteket ellátták.

A csoport tagjai február elején utaztak ki Afganisztánba, ahol a tartományi újjáépítési csoport (PRT) munkájában vettek részt. Magyarország 2006. őszén a holland erőktől vette át a közel 800 ezer lelkes, 22 ezer négyzetkilométer területű Baghlan tartomány tartományi újjáépítési csoportjának vezetését.

Pappné Ábrahám Juditot a honvédség hősi halottnak tekinti, így posztumusz hadnaggyá léptették elő. Ő volt az afganisztáni misszió harmadik magyar áldozata – előtte két tűzszerészt vesztettünk. A harminckét éves katona Sajószentpéterről származott, a négyes iskolában tanult, majd Kazincbarcikán, az Irinyi János középiskolában szerzett érettségi bizonyítványt. Tatabányán élt férjével, aki szintén szerződéses katona, s aki mindössze egy héttel ezelőtt tért vissza az afganisztáni küldetésből. Gyermekeik nem voltak. Ábrahám Juditnak már komoly nemzetközi tapasztalat állt a háta mögött: 2002-ben szerelt fel, 2003-ban már Macedóniában és Koszovóban teljesített szolgálatot. Több elismerést kapott, 2007-ben pedig a Békefenntartásért Szolgálati Jelet is átvehette.

A másik három sérült magyar katona állapotát sikerült stabilizálni, bár egyikük kómában van, ha elül a homokvihar, helikopterrel szállítják egy német fenntartású kórházba. A másik két katonát repeszek találták el, sérüléseik nyolc napon túl gyógyulnak.