Egy 32 éves magyar katonanő meghalt, társa életveszélyesen, másik kettő pedig súlyosan megsérült – magyar idő szerint – hajnali fél négykor Afganisztánban, amikor támadás érte a konvojukat. A Magyar Honvédség tartományi újjáépítési csoportjának 8. váltásának részeként az áldozat és két sérült társa is éppen hazautazott volna. A területen jelenleg is tűzharc folyik a támadók és a szövetséges erők között, de ebben magyar katonák nem vesznek részt.

A Baglan tartományban szolgáló Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) egyik konvoját hajnali fél négykor megtámadták: egy magyar katonanő a helyszínen életét vesztette. Egy társa életveszélyesen, másik kettő pedig súlyosan sérült meg.

Az áldozat a 32 éves Pappné Ábrahám Judit a 25. Klapka György Lövészdandár törzsőrmestere, akit posztumusz hadnaggyá léptetett elő, és hősi halottá nyilvánított Hende Csaba honvédelmi miniszter. 2002-ben lett szerződéses katona, Macedóniában és Koszovóban is teljesített szolgálatot, több elismerésben részesült. A férje ugyanennek a kontingensnek volt a tagja, de ő néhány napja – a folyamatban lévő váltás részeként – hazautazott Afganisztánból.

Az életveszélyes sérültet az amerikai előretolt kórházban látták el, stabilizálták az állapotát, de kómában van. A térségben jelenleg homokvihar tombol, ezért a mentőhelikopter nem tud felszállni, hogy átszállítsák Mazari Sarifba. A két másik sérült repeszsérüléseket szenvedett, ők kielégítő állapotban vannak.

Benkő Tibor vezérkari főnök azt mondta, hogy a négy felderítő Humvee-ból és tizenegy páncélozott Toyota terepjáróból álló konvoj huszonkilenc magyar katonát szállított Mazari Sarifba, ahonnan hazautaztak volna. A támadók egy útszéli robbantás után három irányból is megtámadták őket a magyar katonák állomáshelyétől, Pul-i Kumritól 20 kilométerre északnyugatra. A konvoj negyedik autóját egy RPG-gránát találta telibe, az áldozat és a sérültek ebben utaztak.

A támadás után a magyarok konvoja segítséget kért, és már visszatért a PRT táborába. Egyelőre nem tudni, kik és mennyien támadtak a magyar konvojra, de a honvédelmi minisztérium hétfő délutáni tájékoztatóján elhangzott, hogy nem egy egyszerű rajtaütés történt. Német és afgán katonák siettek a helyszínre, egy kilométernyi harcvonalon jelenleg is tűzpárbaj zajlik. Magyarok nem vesznek részt a harcokban.

Hende Csaba miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány Afganisztán-politikája változatlan.