Nem Sajószentpéterrő,l hanem Alacskáról származott a meggyilkolt katonanő

A Borsod megyei Alacskáról származott a hétfői afganisztáni támadásban 32 évesen elhunyt Pappné Ábrahám Judit.

A kistelepülés Sajószentpétertől mintegy öt és fél kilométerre található. A katonanő – ötvenes éveiben járó – szülei szintén alacskaiak, a Borsod megyei faluban élnek.

Pappné Ábrahám Judit Alacskáról a sajószentpéteri akkor még 4-es számú általános iskolaként ismert oktatási intézménybe járt, ma Hunyadi Mátyás Általános Iskola. Középiskolai tanulmányait a kazincbarcikai Irínyi János Szakközépiskolában végezte, volt osztályfőnöke  hétfő este azt nyilatkozta mozgékony, életvidám, jókedvű diák volt.

1997-ben érettségizett közgazdasági szakmacsoportban, részt vett a 10 éves érettségi találkozón, ott büszkén mutatta esküvői képeit és a katonaéletről készült fotókat. Akkor arról is beszámolt, nem okozott problémát a katonaságnál, hogy nő, a kiképzések sem jelentettek gondot számára. Nagyon szerette a munkáját.
Pappné Ábrahám Judit törzsőrmestert posztumusz hadnaggyá léptették elő, s a honvédség hősi halottjának tekinti.

A Honvédelmi Minisztérium közlése szerint egy magyar katona életét vesztette az afganisztáni Baglán tartományban, amikor támadás érte a magyar konvojt hétfő hajnalban. A támadásban további egy katona életveszélyesen, másik kettő pedig súlyosan megsérült.

Változatlan az állapota mindhárom sérültnek – derült ki a Duna TV Közbeszéd című műsorából, amelynek Hende Csaba honvédelmi miniszter adott interjút. A legsúlyosabban sérült magyar katona életveszélyes sebeket kapott, amikor magyar idő szerint hajnalban megtámadták konvojukat Afganisztánban. Pol-e Khumritól északnyugatra, 20 kilométerre egy robbanást követően több oldalról össztűz alá vették őket. A nyolc napon túl gyógyuló súlyos sebesültek állapota kielégítő – mondta a miniszter. Hende Csaba elmondta még, hogy mind a négy katona ugyanabban a Toyota terepjáróban utazott.