Nagykövet. Elkészült Irán első pilóta nélküli bombázója

Vasárnap Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnök ünnepélyesen bemutatta az ország első saját készítésű, nagy hatósugarú, pilóta nélküli

bombázóját. A négy méter hosszú szerkezetet a csapásmérés farszi megfelelője szerint Karrarnak nevezték, felavatását élőben közvetítette az iráni állami televízió.

„A repülőgép, amellett, hogy a halál nagykövete lesz az emberiség ellenségei számára, a békét és a barátságot fogja szolgálni” – mondta az iráni elnök.

A hivatalos kommunikáció szerint kizárólag védekezésre szánt eszközt az iráni népet fenyegető agresszoroktól érkező támadás esetén vetik be, áll az egyértelműen Izraelnek és Amerikának szánt üzenetben.

A robotrepülőt egy nappal azután mutatták be, hogy megkezdték a nemzetközi közösség által ellenzett busehri atomreaktor feltöltését orosz fűtőanyaggal.

Irán az Irakkal 1980 és 1988 között vívott háború idején indította be fegyverfejlesztési programját, hogy ellensúlyozza az amerikai fegyverembargó hatását. A nyolcvanas évek vége óta gyárt felderítésre használt robotrepülőgépeket, és 1992 óta tankokat, páncélozott szállítóeszközöket, rakétákat, torpedókat és vadászgépet is.