Az orosz biztonsági erők szombaton megölték Dagesztánban a márciusi moszkvai metrómerényletek kitervelőjét, írja az AFP. Magomedali Vagabov több forrás szerint a merényleteket elkövető nők egyikének férje volt.

Az orosz hírügynökségeknek eljuttatott közleményben a terrorelhárítás azt írta, hogy rövid összecsapásban ölték meg Vagabovot és négy társát.

A kettős merényletben negyvenen haltak meg, több százan pedig megsebesültek március 29-én Moszkvában. Az öngyilkos merényleteket nők hajthatták végre.

A hatóságok szerint Vagabov szervezte meg a merényleteket, fiatalokat szervezett be, és öngyilkos merénylők kiképzéséért is felelt. A közlemény alapján Vagabov volt a merényletek elkövetését vállaló Doku Umarov csecsen lázadóvezér jobbkeze.

A Kaukázusi Emírség megteremtéséért küzdő Umarov csoportja vállalta magára a Nyevszkij expressz elleni 2009. novemberi robbantásos merénylet elkövetését is. A Moszkvából Szentpétervárra tartó expresszvonat elleni támadás november 27-én történt, a hátsó három vagon kisiklott.