A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a legalább öt fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél a bruttó átlagkeresetek 2010 első hat hónapjában 3,0 százalékkal , a nettó átlagkeresetek 9,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Eközben a foglakoztatottak létszáma is 0,2 százalékkal lett magasabb az első félévben, mint egy esztendővel korábban. A reálkereset (a fogyasztóiár-index 5,7 százalékos növekedése mellett) döntően a személyi jövedelemadó szabályainak változásának köszönhetően 3,7 százalékkal emelkedett. Az alkalmazásban állók létszáma január és június között átlagosan 2 millió 671 ezer volt. Idén január-júniusban a költségvetési szférában 767 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 803 ezren dolgoztak. A költségvetési szférában a közfoglalkoztatás bővülése miatt 4,9 százalékkal nőtt a létszám, e nélkül számolva 0,3 százalékos csökkenés következett be. A versenyszférában 2,4 százalékkal dolgoztak kevesebben, mint az előző év azonos időszakában.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 204 100 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 205 700 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 203 900 forintot ért el.