Megölték majd kirabolták  a török segélyhajóraj utasait az izraeli katonák

(Az egyik letartózatott katona)Az izraeli hadsereg nyomozóhatósága és bírósága szerdán letartóztatott öt katonát, akik közül az egyik a török segélyhajóraj utasaitól laptopokat lopott  , egy másik értékesítette, míg három annak tudatában vásárolta meg jutányos áron, hogy tudomásuk volt az „áru” származási helyéről. Egy magas rangú izraeli katonatiszt a Jediot Áháronot című lapnak azt mondta, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, mert föltételezhetően ennél több értékes laptopot, fényképezőgépet és zsebtelefont loptak el a segélyhajókat megtámadó katonák.

 

Az izraeli hadseregen belül működő Katonai Nyomozó Rendőrség (Mecáh)

szerdán letartóztatott öt katonát, akik valamilyen módon kivették részüket a Gázai övezetbe tartó török segélyflottilla ellen 2010. május 31-én végrehajtott izraeli kalóztámadás során az utasoktól ellopott értéktárgyak eltulajdonításából, értékesítéséből, illetve azokat a személyeket, akik az ismert eredetű vagyontárgyakat megvásárolták. A katonai vizsgálat tovább folyik, ám az már eddig is kiderült, hogy a humanitárius hajók utasaitól számos értéktárgyat loptak el a magukat a világ legerkölcsösebb hadseregének tartó szervezet  harcosai.

 

A jobbára titkos módszerekkel tevékenykedő Katonai Nyomozó Rendőrség berkeiből eddig kiszivárgott kevés részletből annyi azonban kiderült, hogy a három lopott és el is adott laptop csak a jéghegy csúcsa, mert a török segélyhajókról az izraeli katonák számos további értékes zsebtelefont, laptopot videofölvevőt és fényképezőgépet loptak el. Henning Mankell világhírű svéd rendező és író is arról panaszkodott, hogy azért nem tudja még hitelesebben dokumentálni a segélyhajókon történt eseményeket, mert az izraeli katonák ellopták az értékes hang- és képrögzítő készülékeit, majd helyettük női alsóneműket kapott vissza. Egy amerikai hölgy pedig azért panaszkodott, hogy ellopott hitelkártyájával a kalóztámadás utáni órákban valakik Tel-Avivban dobozos sört is vásároltak.

 

Az izraeli katonai rendőrség eddig összesen öt bűnözőt tartóztatott le az ügyben: a három darab laptopot értékesítő „közvetítő kereskedőt”, a három vásárlót, illetve a hadsereg egyik hadnagyát, aki ténylegesen ellopta a hajókról a laptopokat. A közvetítő értékesítő harcos birtokában a nyomozók további még el nem adott értékes vagyontárgyakat is találtak. A katonai nyomozók föltételezése szerint a tényleges tolvaj, a hadnagy a segélyhajók fedélzetéről négy vagy hat laptopot lopott el, majd adta át a „közvetítőnek” értékesítésre. Az utóbbi katona hármat már el is adott. A három katona, akik a laptopokat megvásárolták az orgazdától, már bevallották: tudták, hogy az jutányos árú „áru” a segélyhajókról származik.

Szerdán folytatódik a vizsgálat a segélyhajókon történt rablások ügyében, s a kiszivárgott információk szerint további meghallgatásokra és letartóztatásokra kerül sor.