The North Face Ultra Trail Tour du Mont Blanc

(Németh Csaba)The North Face Ultra Trail Tour du Mont Blanc
A csúcsot körbeölelő ösvények Európa – és talán a világ – legnagyobb és legnehezebb viadalának adnak otthont

Több mint 2000 szervező, 5500 mindenre elszánt sportoló, több ezres nézősereg. Egekbe kapaszkodó csúcsok, robajló gleccserek, meredek, vad hágók övezik Európa legmagasabb hegyét a Mont Blanc-t. A csúcsot körbeölelő ösvények Európa – és talán a világ – legnagyobb és legnehezebb viadalának a The North Face Ultra Trail Tour du Mont Blanc hegyifutó versenyének adnak otthont augusztus végén, immár 8. alkalommal, augusztus 27-én.

A négy különböző távon, négy különböző időpontban és helyszínről rajtoló versenyzők három napon át, éjjel és nappal futnak a híres Grand Random Tour du Mont Blanc útvonalán.

Amíg e három táv versenyzői még csak a versenyre hangolódnak, csütörtök este 10 órakkor már elrajtol a nagy csapatverseny – a La Petite Trotte à Léon – mezőnye Chamonix-ból, hogy 240 km-en keresztül, 18000 méter összes szintemelkedést leküzdve kerülje meg Európa csúcsát.

A sorozat másnap 10 órakkor folytatódik ezúttal az olaszországi Courmayerből, ahonnan újabb sereg – a Courmayeur-Champex-Chamonix – mezőnye fog útnak indulni, hogy a Mont Blanc gerincét keresztezve a 98 km hosszú, 5600 m összes szintemelkedésű pályán érkezzen Chamonix városába.

A versenyek királynőjének keresztelt, mezőnye este fél hétkor rajtol Chamonix-ból, és 166 km hosszan, 9400 m összes szintemelkedéssel kerüli meg a Mont Blanc hegytömegét, míg a hegy túloldalán Courmayer-ből éjjel rajtoló vad kihívás – a Sur les Traces des Ducs de Savoie – 111 km hosszú, 6600 m összes szintemelkedésű pályán érkezik Chamonixba.

A idei versenyszámok minden idők legerősebb mezőnyeit vonultatják fel. Az Ultra Trail Tour du Mont Blanc címvédő, spanyol Kilian Jornet mellett az amerikaiak futóklasszisai Scott Jurek, Geoff Rose és Karl Meltzer, az olaszok kétszeres győztese Marko Olmo, a francia 2009-es terepfutó világbajnok Thomas Lorblanchet, a rendre az élmezőnyben lévő Dawa Sherpa és még egy tucat futókiválóság áll rajthoz. A verseny presztízse az évek során az egekbe szökött, és a főrendezvény győztese nem hivatalosan a világ legjobb terepfutója címet is elnyeri.

A magyarok közül esélyes Németh Csaba 2004-ben az 5., 2006-ban a 2., 2008-ban a 8. helyen, majd 2009-ben az előkelő 7. helyen ért célba. Hazánk a résztvevők számának tekintetében az 51 nemzetből a 10. helyen áll. A rövidebb távok indulóit is belevéve 2010-ben 47 magyar versenyző áll rajthoz az augusztusi erőpróbákon.