A Miskolci Hőszolgáltató Kft. (MIHŐ Kft) Gagarin utcai telephelyére tervezett biomassza égetővel és az ebből fakadó lakossági félelemmel kapcsolatban a Jobbik miskolci alapszervezete sajtótájékoztatón adott hangot aggodalmának

Alig két hete a helyi és az országos sajtó hírül adta, hogy a Kilián lakótelep közepén, az óvoda és bölcsőde közvetlen szomszédságában fatüzelésű égető épül. Ez idáig a városvezetés, illetve a terület két szocialista önkormányzati képviselője, Bartha György és Tompa Sándor nem szólalt meg az ügyben. „Elfelejtette” tájékoztatni a lakókat a beruházásért felelős Bioenergy Miskolc Kft., is arról, mit jelent, hogyan működik egy ilyen égető. Nem tudni, van-e az égetőnek környezetre, egészségre ártalmas hatása, honnan kívánják biztosítani működéshez elengedhetetlen fát, mekkora zajterheléssel és milyen forgalomnövekedéssel járhat ez a környéken élők számára, illetve egyáltalán készült-e hatástanulmány ezekben a kérdésekben?

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a környéken élő miskolciak nem tudják, hogy a beruházással nyerhetnek, vagy veszíthetnek, meg sem kérdezték őket a projektről. A sajtóértekezleten elmondták, a biomassza égető megvalósításába hetvenöt százalékban egy magánvállalkozót vontak be, miközben a projekthez szükséges forrás nagy részét az önkormányzat bevallottan a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázata révén kívánja lehívni. Méltán vetődhet fel továbbá a kérdés, vajon mi érdeke fűződik a szocialista városvezetésnek ahhoz, hogy a beruházás csak huszonöt százalékban profitáljon a városnak, és hetvenöt százalékban a magánvállalkozónak?

A közelmúltban az egyik helyi rádióban a Bioenergy Miskolc Kft. vezérigazgatója, Méhn Imre megnyugtatta az ott élőket, hogy hamarosan lesz lakossági fórum, csak előbb beszerzik a szükséges engedélyeket. A sorrendet azonban többen aggályosnak és morálisan kifogásolhatónak tartják. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint az a verzió ugyanis nem tűnik hihetőnek, hogy az engedélyek megszerzése után a beruházó , az esetleges lakossági tiltakozás hatására, elállna az égető lakóövezetben történő megvalósításától.

Felmerült, hogy a beruházó a lehető legrövidebb időn belül tartson minden részletre kitérő tájékoztatást, emellett tegye lehetővé független szakértő betekintését a projekt terveibe. Amennyiben ezek után sikerül meggyőzni a lakosságot és a szakértőket arról, hogy a beruházás teljesen veszélytelen, úgy a Jobbik is támogatni fogja az égető megvalósulását, mivel a megújuló energiaforrások bevonása Miskolc energiaellátásába programjuk egyik sarokpontja. Ha viszont a független szakértőt, és a lakosságot nem sikerül a projekt profizmusáról meggyőzni, illetve akár a legkisebb veszélye is fennáll az egészség illetve a környezet károsodásnak, a politikusok tiltakozó akciók sorát helyezik kilátásba. A miskolci alapszervezet nem magát a beruházást kifogásolja, – bár a tulajdonlási viszonyok erősen aggályosak – hanem a lakosság tájékoztatásának hiányát és a döntéshozatalból való teljes mellőzését-írja a hvg.hu