Egyre keményebb hangú nyilatkozatokat fogalmaz meg Párizzsal szemben Románia és Bulgária azt követően, hogy Brice Hortefeux belügyminiszter Toulonban bejelentette: augusztus 19-én, csütörtökön hazaindul az első járat, fedélzetén a Franciaországban illegálisan tartózkodó cigányokkal .

Mint azt Eric Besson bevándorlási miniszter a francia RTL-nek pontosította, a legelső gépen 79 cigányt szállítanak haza Romániába. Augusztus végéig mintegy 700, az országban illegálisan tartózkodó, a közbiztonságot veszélyeztető telepeken élő cigányt szállít vissza Franciaország.
Az úticél az a két balkáni állam, melyből az úgynevezett utazó népek, a Franciaországban honos vándorcigányok közé vegyülve érkeztek az idegen állampolgárok: Románia és Bulgária. A határozott fellépésre azután került sor, hogy zavargások robbantak ki az illegális telepek körül, s egy alkalommal garázda elemek francia csendőrökre is rátámadtak.
Mint arra Besson is utalt, koránt sem nevezhető a csütörtöki nap az illegálisan francia területen tartózkodók hazaküldésének kezdetének, hiszen a „speciális járat” a 25. gép tavaly óta: 2009-ben 44 járat vitt haza 10 ezer, a francia törvényeket megsértő román és bolgár cigányt.

Nemrég Olaszországban is komoly feszültséggel járt a cigányok több tízezres bevándorlása, még speciális gárda is alakult a pusztító hordák ellenőrzésére.
A telepek felszámolásának korábban bejelentett, az eddigieknél jóval nagyobb léptékű (gyakorlatilag a Balkánról érkező cigány csoportok egészének hazaküldését megvalósító) kormányzati programjába illeszkedő lépést ismertető sajtótájékoztatón Hortfeux szenvedélyesen tagadta, hogy a cigányok hazaküldése a második világháborús deportálásokhoz hasonlít. Többször is hangsúlyozta, hogy a cigányok hazaküldése nem kollektív alapon, hanem egyéni elbírálás útján történik.

Románia újabban aggódik a kisebbségekért
Mindezek ellenére Teodor Baconschi román külügyminiszter, volt párizsi nagykövet „nyugtalanságát” fejezte ki szerdán „bizonyos populista csúsztatások” miatt, melyek szerinte „idegengyűlölő reakciókat kelthetnek, gyökeret verve a gazdasági krízis talaján”. Civil szervezetek reagálásait idézve a politikus reményeit fejezte ki, hogy a „száműzetések” a törvényesség talaján állnak.
Az érintettek sem nézik karba tett kézzel telepeik felszámolását: a hét elején Bordeaux-nál blokáddal tiltakoztak, lakókocsijaikkal torlaszolva el a városba vezető főbb közutakat.

(MNO – Lepoint – Lefigaro nyomán)