A hivatalos magyar és uniós vizsgálati eredmények az egyik legtisztábbnak, vegyszermaradvány-mentesnek mutatják a hazai zöldséget és gyümölcsöt, ellentétben egy nemzetközi szervezet állításával, amit a Levegő Munkacsoport hozott nyilvánosságra – közölte megállapítását a Magyar Agrárkamara.
A közlemény szerint a hivatalos magyar szervek évente 10 ezernél is több mintát vesznek az árusított zöldség és gyümölcsféleségekből, ezeket akkreditált laboratóriumokban vizsgálják, és az eredményeket évről évre publikálják.

A kamara szerint ezek alapján állítható, hogy a magyar zöldség és gyümölcs minden kockázat nélkül fogyasztható. Ezzel szemben az egyik nyilvánosságra hozott vizsgálat szerint a magyar termékeknek csupán 21 százaléka tiszta. A vizsgálatot a Növényvédőszer Akcióhálózat Európai Tagozata végezte Szlovákiában, Magyarországon, Csehországban és Bulgáriában.

A kamara szerint a vizsgálattal kapcsolatban probléma, hogy azt sem tudni, hogy Magyarországon magyar termékeket vásárolt-e az akcióban résztvevő Levegő Munkacsoport, vagy importból származót.