Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülését követő fővárosi tüntetések idején is kapott feladatokat a katonai elhárítástól Cs. István, a romák sérelmére elkövetett gyilkosságok egyik gyanúsítottja – írja a Magyar Nemzet. A Katonai Biztonsági Hivatal jelenleg azt vizsgálja, milyen szankciói lehetnek, hogy Cs. István bűntársai előtt felfedte tartótisztjét.

2006 elején szervezte be a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH)a Bocskai István Könnyűlövészdandár debreceni kirendeltségén Cs. Istvánt, a romák sérelmére elkövetett gyilkosságok egyik gyanúsítottját. A férfit elsőként arra kérték, adjon információkat egy környékbeli motoros társaságról – olvasható a lapban.
Értesüléseik szerint a szerződéses katonának jelentkező férfinak a radikális, szélsőjobboldalinak tartott motorosok megfigyelésén túl a cívis város labdarúgócsapatának ultráit is szemmel kellett tartania. Amikor az elhárítás olyan információkhoz jutott, hogy valakik arra készülnek, kézigránátokat lopnak a laktanyából, Cs. azt a feladatot kapta, hogy az általa ismert „szélsőséges körökben” szerezzen adatokat erről.
A gyanúsított 2006 őszén Budapesten is járt azzal az instrukcióval, hogy az őszödi beszéd kiváltotta tüntetések helyszínein a felkelők között hivatásos vagy szerződéses katonákat azonosítson.
A Magyar Hírlap birtokába került a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) tisztjének, H. Ernő századosnak a vallomása. Ebből kiderül, hogy H. Ernő még az utolsó cigánygyilkosság előtt parancsot kapott a KBH főigazgatójától, hogy a merényletek miatt minden kapcsolatát mozgósítsa, s a legkisebb eredményről is írjon jelentést.
Az elhárító azt állította, hogy, bár eleget téve a parancsnak, újra találkozott a halálbrigád sofőrjével, Cs. Istvánnal, de nem hallott olyat, amiből sejthette volna, hogy az őt régóta informáló volt katona miféle társaságba keveredett.
A századosnak „nem szúrt szemet”, hogy Cs. István rögtön a merényletekre terelte a szót, és olyan megjegyzést is tett, hogy nagyon jól jönne neki a leleplezőknek járó százmillió forintos vérdíj.
(MNO – Híradó – MH nyomán)