Az összefogásban egyetértünk, de őszintén ünnepelni csak társadalmi békében lehet – hangoztatja egyebek mellett Káli Sándor miskolci polgármester Schmitt Pálhoz, a Magyar Köztársaság Elnökéhez írott, nyílt levelében.

„Tisztelt Elnök Úr!
Néhány héttel ezelőtt az Ön elődjéhez, Sólyom Lászlóhoz és egyben a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz – valamint az Alkotmánybírósághoz és az Állampolgári Jogok Biztosához – fordultam segítségért a miskolci választókörzetek egyoldalú, pártpolitikai céllal történt átrajzolása ügyében. Miközben ma már nem csak a sajtó a politikusok, hanem a választók is tudják, itt valami nincs rendben, hivatalosan senki sem reagált az ügyre.

Ezért kérem Önt nyilvánosan, – mint Magyarország legfőbb közjogi méltóságát – hogy személyesen járjon közben az ügyben.

Egy nehéz helyzetből kilábaló kelet-magyarországi nagyváros polgármestereként tudom, hogy Magyarországon még mindig sokkal többet ér az emberi szó, a társadalmi összefogás, a politikai játszmáknál és a jogi fondorlatnál.

Miután a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei főjegyző fideszes politikusokkal közösen – a választásra készülve – önkényesen átrajzolta Miskolc választói térképét, nem is maga az ügy – egyébként máig tisztázatlan – jogi része, hanem annak erkölcsi, társadalmi, következményei fontosak számomra.

Hogyan ünnepeljen őszintén a nemzet augusztus 20-án a Kormány által meghirdetett összefogás jegyében, hogyan készüljenek tisztességesen az őszi választásra a politikusok és a pártok, ha ilyen demokráciát sértő ügyek – mint a választókörzetek pártpolitikai érdekek mentén történő átrajzolása – szó nélkül maradnak? Vagy tétlennek kell maradnunk Magyarországon, mikor a verseny előtti percekben már a sportpályán melegítenek a játékosok és közben az erőfölényben lévő fél hirtelen, a saját érdekében megváltoztatja a szabályokat?

Miskolcon a pártok már bemutatták jelöltjeiket, elkezdődött az ajánlószelvények gyűjtése. Azonban mindenkit zavar a filctollal kettévágott lakótelepek, városrészek bizonytalan képviselete, sorsa és jövője. A miskolciak – mint később kiderült – hasonlóan a szegediekhez vagy a kazincbarcikaiakhoz tudják, hogy itt valami nincs rendjén, és addig nem lesz társadalmi béke és megnyugvás, amíg az ügy nem tisztázódik.

Személyes közbenjárására számítva, Tisztelettel:

Káli Sándor

Miskolc MJV polgármestere