Nyolcvan százalékkal több a tbc-s Borsod megyében, mint tavaly ilyenkor  , ezért az egész megyében elrendelték a kötelező tüdőszűrést, hasonlóan sok megbetegedést észleltek Szabolcsban, ezért ott is kötelező szűrést vezettek be. Ennek oka elsősorban a szegénység, az alkoholizmus és a dohányzás – mondta a Reggeli Gyorsban a Magyar Tüdőgyógyász Társaság leköszönő elnöke.

Somfay Attila a Klubrádiónak elmondta, Magyarországon összességében 1000 alatti a tbc-s betegek száma. Huszonöt ezrelékes megbetegedés esetén rendelnek el kötelező szűrést. Az ország északi felében továbbra is tartósan magas a tüdőbetegek száma a szegénységből következő életforma miatt.

A leköszönő elnök hangsúlyozta, ma is meg lehet halni tbc-ben, amennyiben előrehaladott a betegség, és megtámadja a szervezet más részeit is. Viszont gyógyszerekkel az esetek jelentős része gyógyítható. Sokan azonban a 6 hónapos kezelést megszakítják, ezért a gyógyszer-rezisztens tbc ma is szedi áldozatait.

Somfay Attila elmondta, a jelenlegi egészségbiztosítás lehetővé teszi az önkéntes évi egyszeri tüdőszűrést a 40 felettiek számára, ezzel felismerhető a korai, még tünetmentes tüdőrák. Ez az egyszeri ingyenes szűrés különösen a dohányosok számára ajánlott. A tbc elleni gyógyszereket továbbra is ingyenes írják fel az orvosok a tüdőgyógyászati hálózaton keresztül – tette hozzá.