Miskolc újjászületése. Szegedi Márton a Jobbik polgármester-jelöltje

Borsodból öko-megyét, Miskolcból a magyar kultúra, a rend és a biztonság fővárosát akarja megteremteni a Jobbik  . Szegedi Márton, az új erő miskolci polgármester-jelöltje a Barikádnak elmondta, a megújuló energiaforrások felhasználásával megszüntetnék a város energiafüggőségét. A cigánybűnözés felszámolása mellett a radikális párt célul tűzte ki a korrupt politikusok elszámoltatását. 

– Eladósított önkormányzat, romokban heverő közbiztonság, gazdasági, morális válság – ilyen körülmények közül kell Miskolc leendő polgármesterének utat mutatni és felelősséget vállalni tízezrek sorsáért.
– Tisztában vagyok a felelősséggel. Azért is vállaltam el azt a megtisztelő felkérést, hogy a Jobbik polgármester-jelöltje legyek, mert nem látom, hogy ma Miskolcon – és ez egész Magyarországra igaz – a politikai és szakmai vezető körökben bárki is felvállalná a vezetéssel járó felelősséget. Senki sem érzi annak a súlyát, hogy a város ma már élhetetlen – a főutca kihalt, az emberek nem mernek sötétedés után kimenni a házakból, a gyerekeket lassan az iskolába sem lehet elengedni, a munkanélküliség soha nem látott méreteket öltött, a felújított tereket hetek alatt szétverik, a tömegközlekedés romokban, az utak rosszabb állapotban vannak, mint Romániában

 közel 100 milliárd forintos Miskolc város adóssága. Káosz van, nem elég, hogy ide vezetett az elmúlt 20 év politikája és felelőtlensége, de egyik jelenlegi vezetőnek sincs pontos válasza arra, miként lehetne kilábalni ebből a válságból.
– A Jobbiknak van válasza a válságkezelésre?
– Határozott elképzeléseink vannak, nem csak városi, hanem megyei szinten is a problémák megoldására. Programunk alapja, hogy a megyét egy kijelölt cél mentén irányítsuk. Hiszünk abban, hogy egy térség csak akkor lehet sikeres, ha koncentrálni tudja energiáit és erőforrásait. Ha egyszerre több irányba törekszik, az a tapasztalat, hogy végül szétforgácsolódnak a forrásai és nem jut előbbre. Vegyük például az ötmillió lakosú Szingapúrt, amely ötven éve egész Délkelet-Ázsia legszegényebb országa volt. Egy mocsárvilág. Talán az egyetlen hely a világon, ami úgy lett független, hogy a környező országok a csatlakozási szándékukra azt mondták: Isten ments! Azután jött egy vezető, aki azt mondta, 15 éven belül mi leszünk a világ kereskedelmi központja. Senki nem hitt neki, de 15 év múlva – céltudatossággal, kitartással és a megfelelő intézkedésekkel – a hajókikötők által Szingapúr lett a világ kereskedelmi központja. Utána változtak az idők, ezt felismerték, és új célt tűztek ki: a világ bankközpontja akartak lenni: azt is elérték. Ma Szingapúr Délkelet-Ázsia leggazdagabb országa. Mi ebből a tanulság? Egy cél, kitartó munka, megfelelő intézkedések, elhivatottság kell, és bármi elérhető.
– A legnehezebb a helyes cél megjelölése. Mi lehet ez Borsod-Abaúj-Zemplén megyében?
– Ökomegyét akarunk megvalósítani ebben a térségben. Olyan európai szintű mintaprojektet hozunk létre, melynek keretében célunk a megye energiaigényének tiszta energiaforrásból történő ellátása, a nap, a szél, a víz és geotermikus energia felhasználásával. A szennyvizet mérgező kemikáliák helyett biológiai úton tisztítanánk. Az egészséges, bioélelmiszerek termelésére az egész megyét átfogó programot indítanánk, hiszen amit megtermelnek a kisebb településeken – mind élelmiszert, mind energiát -, azt a nagyobb városok felveszik. Hossz útávon Magyarország- és Európa-szerte szállíthatnánk a bioélelmiszereket. A termelés átalakításával számos munkahelyet teremthetünk. Az európai szintű mintaprojekt megvalósítása számos, a témához kapcsolódó nemzetközi kutatást is idevonzana, Miskolc egyetemvárosként rangos nemzetközi konferenciáknak adhatna otthont és a terv perspektívát nyújtana a helyi szakképzett és diplomás fiataloknak, akik ezentúl nem elvándorolnának, hanem itt találnák meg számításukat.
– Logikusan hangzik mindez, de miből biztosítanák a szükséges pénzügyi feltételeket?
– Megvannak az adottságaink: a környezet, a munkaerő, a tudás. A pénzügyi hátteret három fő forrásból teremthetjük meg: uniós mintaprojektként jelentős uniós forrásokra számítunk. Másrészt jelentős kedvezményeket biztosítunk minden olyan cégnek, akinek profilja egybevág céljainkkal, és szakértelmet hoz, munkahelyet teremt megyénkben. Ezt a kedvezményt évente felülvizsgálnánk, és amennyiben egy cég nem teljesíti az elvárt követelményeket, megvonnánk tőle a kedvezményt. Harmadrészt – és ez már átvezet a Jobbik egy másik, kiemelt programpontjára – bevonnánk a kialakításba azokat a munkaképes embereket, akik jelenleg támogatásból élnek. Jelenleg csak Miskolc városa több mint 6 milliárd forintot költ különböző jogcímek alapján segélyekre, támogatásra. El tudja képzelni, ha ezeknek a segélyeknek a kifizetése közmunkához lenne kötve, Miskolc milyen csillogóan tiszta, rendes város lenne? Rendben lehetne tartani az elhanyagolt árkokat, a folyómedreket, az utakat, a közparkokat. Meg lehetne spórolni a jelenleg külső cégeknek kiszervezett, több százmillió forintot felemésztő közterület-fenntartási költségeket. Ebből a 6 milliárd forintnyi munkából csodát lehetne tenni Miskolcon!
– Ez azt jelenti, hogy segélyt csak munkáért cserébe adnának?
– Igen. Minden munkaképes korú embernek, aki támogatásban akar részesülni, dolgoznia kell! Mi mindenkinek munkát fogunk biztosítani a szociális műhelyek rendszerén belül, de kőkeményen betartjuk, hogy aki nem dolgozik, ne is egyék…
– Rendkívül nehéz a jelenlegi segélyezési politika miatt rávenni az embereket, hogy visszatérjenek, vagy egyáltalán életükben először belépjenek a munka világába. Keserű tapasztalat, hogy egyszerűbb biztosítani a megélhetést a segély mellett illegális tevékenységekből, legyen az feketemunka vagy éppen bűnözés.
– Programunk három pillérre épül: a munkahelyteremtésről már beszéltünk, térjünk át a közbiztonság, a rend témakörére. Ez a kettő véleményünk szerint szorosan összefügg. Ahol nincs munka, ott nem lehet rendet teremteni. De ahhoz, hogy élhető legyen egy hely, rendet is kell tenni. Ehhez is három lépés megtétele szükséges. Először is biztonságot teremtünk az utcákon. Visszaállítjuk a gyalogos járőrszolgálatot, az összes frekventált helyre 24 órás rendőrposztokat állítunk, a bűnözési gócpontokon razziákat tartunk. Miskolc esetében például az avasi lakótelepen is folyamatosan gyalogos rendőrökbe lehet majd „botlani”, a villanyrendőrnél mindig lesz rendőr, akikhez baj esetén fordulni lehet, a Búza téri piacot időről időre körül fogják zárni a rendőrök, és minden egyes gyanús egyént előállítanak. Kompromisszumok nélkül, párthovatartozástól függetlenül felelősségre fogjuk vonni azokat a városi vezetőket, akik Miskolc polgárait egyetlen forinttal is megkárosították.
– Milyen büntetést szánnak ezeknek az embereknek?
– A következő fő pont a rendteremtésben, hogy megvalósítjuk a büntetés valódi céljait, azaz hogy megbűnhődjön az elkövető, illetve hogy a büntetésnek visszatartó ereje legyen. Nem tartunk fenn exkluzív börtönöket, nem költünk havi kétszázezer forintot egy bűnözőre, miközben gyermekeink iskoláztatására csak havi harmincezer jut. Magyarországon elsőként kialakítjuk az önfenntartó börtönöket, melynek alapkoncepciója: a börtöntöltelékeknek annyi áramuk és annyi élelmiszerük van, amit maguknak megtermelnek. Annyira van meleg a cellákban, amennyi hőt termelnek. Ezen felül dolgozniuk kell, hogy kitermeljék egyéb havi költségeiket, mint például a börtönőr fizetése, és hogy visszafizessék az okozott kárt. Ha tévét akarnak nézni és konditerembe járni, akkor azt még az ezenfelül megtermelt munkájukkal érhetik el. A büntetés egy része alól csakis akkor mentesülhetnek, ha szakmát tanulnak és abból sikeres szigorított vizsgát tesznek. A rend és közbiztonság harmadik pillére a bűnmegelőzés és a gyermekkori bűnözés kezelése. Kezdeményezzük, hogy minden 18 év alatti gyermek és fiatal tettéért a szülőnek kelljen vállalni a felelősséget. Ha egy gyerek randalírozik, megüti a tanárát, rombol, pusztít, lop, akkor a szülőnek minden egyes tettért „fizetni kell”. Másrészt nagy hangsúlyt helyezünk az iskolán belüli bűnmegelőzésre az oktatáson keresztül. És itt el is értünk programunk harmadik pilléréhez.

– Az elmúlt nyolc évben talán az oktatás szenvedte el a legnagyobb károkat a liberális ámokfutás miatt.
– Az oktatás és a művelődés a kulcs ahhoz, hogy a jövő generáció tovább tudjon menni azon az úton, amelyen reményeink szerint mi elindítjuk a felnövekvő nemzedéket. Olyan értékőrző és értékálló tudást kell közvetíteni, amely erőforrása lesz az önálló gondolkodásnak, az erkölcsi helytállásnak, a magyarság és az emberiség iránti felelősségérzetnek. Az elmúlt nyolc év liberális oktatáspolitikája kiölte ezeket az értékeket.
– Az oktatás rendszere rendkívül összetett, hol kezdenének hozzá a változtatásokhoz?
– A tanulási nehézségekkel küzdő, vagy valamilyen szempontból hátrányos helyzetben lévő gyerekek számára kis létszámú osztályokat állítunk fel, melyben a pedagógiai fejlesztést segítő szakemberek – például szociális munkás, pszichológus, fejlesztő- és gyógypedagógus – is részt vesznek. Emellett városonként és kistérségenként olyan tehetséggondozó – minőségi nyelvoktatás, művészeti oktatás, sportorientáció – oktatási intézményeket működtetünk, melyek körzettől függetlenül fogadják a tanulókat, és biztosítják a magas szintű tehetséggondozást.
– A liberális jogvédők ebben az esetben rohannak fejvesztve a bíróságra, miszerint egyesek szegregálják a gyerekeket.
– Az integrált oktatás mindenáron való erőltetése helyett a különböző képességű tanulók számára párhuzamos osztályokat biztosítunk, amelyeknek kritériumait szakértők határozzák meg. Így a normál óvodai csoportok és iskolai osztályok mellett speciális, a szocializációt segítő csoportokat és osztályokat működtetünk. A cigányságot speciális szegregációval lehet felemelni, melynek feltétele egy sajátos fejlesztési program, erre felkészített szakemberekkel. Az oktatási stratégia kialakításába bevonjuk a cigányság érdemi és tiszteletbeli vezetőit. Csak ez a folyamat eredményezheti a valódi integrációt, s vezetheti a munka világába a fiatalokat. Kiemelt feladatnak tekintjük a felelősség, kötelesség, becsület, kitartás, tisztelet, szorgalom, őszinteség erkölcsi értékek befogadását. A szegregációval orvosolható lenne az iskolai erőszak jelentős része is, a fiatalok többsége, pont az erőszakosan destruktív kisebbség viselkedése miatt nem tud előre haladni a tanintézményekben, és ez konfliktusokat szül.
– Eddig elsősorban a megye egészére vonatkozó elképzeléseikről esett szó. Mit kínál a Jobbik Miskolc lakóinak?
– Célunk, hogy Miskolc legyen a magyar kultúra, a rend és a biztonság fővárosa. Megszüntetjük a munkanélküliséget, megújuló energiaforrások segítségével egy teljesen új struktúra keretében leszorítjuk az energiaárakat, megszüntetjük Miskolc energiafüggőségét. Jó minőségű, tiszta, vegyszermentes és nem utolsósorban megfizethető élelmiszert biztosítunk a helyi gazdák és a szociális műhelyek segítségével. Megőrizzük magyar tulajdonban ivóvízkészleteinket, tudván azt, hogy a 21. században a legnagyobb érték a tiszta ivóvíz lesz. Felszámoljuk a cigánybűnözést, elszámoltatjuk a korrupt politikusokat függetlenül attól, hogy a Fidesz vagy az MSZP színeiben lopták az adófizetők pénzét. Egy tönkretett közép-európai gyárvárosból szeretnénk felépíteni a Kárpát-medence gyöngyszemét, amely városra minden magyar méltán büszke lehet.
Balczó Mátyás (Barikád hetilap