Szeptember 1-jén drágul a távfűtés, a hődíj emelkedése éves szinten 22 ezer forintot vesz ki egy átlagos lakásban élő zsebéből.

Az energiabeszerzési költségek nőttek a második negyedévben, ez pedig drágítja a távfűtést is – ezzel indokolja a Főtáv, hogy miért kell szeptembertől többet fizetni a távfűtéses lakásokban élőknek.

Az alapdíj változatlan marad, a hődíj viszont emelkedik, a hődíjak emelkedése szeptember 1-jétől átlagosan 10,5 százalékkal növelik az éves távhőköltséget. A hődíj bruttó 3222 forintról 3725 forintra növekedik gigajoulonként. Egy átlagos lakás éves hődíjköltsége így 22 ezer forinttal, bruttó 139 ezer forintról 161 ezer forintra változik.

A 2010. április–júniusi időszakban a távhőszolgáltatás hőenergia-költségei alapvetően két tényező együttes hatására növekedtek. Mintegy 10 százalékal drágította a beszerzéseket a forint/dollár árfolyamának romlása, és ebben az időszakban mintegy 9 százalékal drágult a földgáz. A két tényező együttes hatása a második negyedévben 19,8 százalékkal növelte az erőművek költségeit. A FŐTÁV Zrt. energiaköltségei – a korábban végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően – ennél alacsonyabb mértékben, 17,6 százalékkal emelkedtek.