Időjárásunk hasonló lesz a tegnapihoz: heves záporok, zivatarok lehetnek, a viharok jellemzően a keleti területekre koncentrálódnak.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előzetesen kiadta a Duna vonalától keletre a legmagasabb, piros figyelmeztető előrejelzést.

Már a reggeli órákban jelezte a Meteorológiai Szolgálat, hogy hétfőn kiadásra kerülhet a legmagasabb riasztás is a viharok és a környezetükben előforduló heves időjárási események miatt. A déli óráktól kedd hajnalig ne számítsunk az időjárás javulására.

1-3 órán belül előforduló eseményekre sárga színnel figyelmeztetnek, míg 10:45-kor a http://www.met.hu/hunalarm oldalra – előzetesen és ma éjfélig – már felkerült a piros riasztás a következő szöveges kiegészítéssel:

A déli órákig elszórtan várható viharos (60-75 km/h) széllel kísért zivatar, egy-egy heves zivatar is előfordulhat.

Várhatóan a déli, délutáni óráktól kb. a Dunántúlon egyre nagyobb területen alakulhatnak zivatarok, néhol heves zivatar, amelyek fokozatosan várhatóan egyre inkább vonalba rendeződve nyugatról-keletre haladhatnak. A heves zivatarokat tartalmazó zivatarvonal a délutáni órákban a Duna-Tisza közén, este pedig már az ország északkeleti felében, illetve a Tiszántúlon okozhatnak várhatóan nagy területen heves eseményeket.

Elsősorban a Dunától keletre a zivatarrendszer peremén nagy területen fordulhat elől 70 km/h feletti szél, kis területen nagy méretű jég (2 cm feletti jégmérettel), viharos szél (90 km/h-t jelentősen meghaladó széllökés), felhőszakadás (50 mm feletti rövid idő alatti csapadékkal).

A vonal mögött újabb hullámban alakulhatnak ki zivatarok a kedd hajnali órákig, amelyek várhatóan már kisebb eséllyel és területen okozhatnak esetlegesen heves eseményt.
Éjszaka néhol köd képződhet.

Kedden napközben már nem valószínű zivatar kialakulása.

Keddtől fokozatos javulásra van kilátás, a hosszú, ünnepi hétvégén pedig a szabadtéri programokhoz, rendezvényekhez ideális időjárás várható sok napsütéssel, 30 Celsius fok körüli maximum hőmérsékletekkel.