Továbbra is kórházban kezelik azt a BorsodChem dolgozót, aki múlt kedden kapott foszgénmérgezést  egy üzemzavar elhárításakor, közölte a vállalat hétfőn. Hozzáteszik, valamennyi érintett hatóságot értesítettek és velük együtt vizsgálják a körülményeket.

A munkavállaló azután jelentkezett mérgezésre utaló tünetekkel, hogy az éves nagyjavítás utáni visszainduláskor üzemzavar volt a BorsdoChemnél, és kis mennyiségű foszgén került a levegőbe. Annak ellenére került kórházba, hogy a vállalat a múlt keddi üzemzavar után kijelentette hogy az üzem területén a mérgező anyagok nem lépték át az egészségügyi határértéket, és senki nem volt veszélyben. A munkavállaló több órával az eset után lett rosszul, a foszgén hatása ugyanis sok esetben csak később jelentkezik.

Az érintett dolgozót azonnal kórházba szállították, állapotáról egyelőre nem lehet tudni semmit. A vállalat is csak annyit közölt, folyamatosan kapcsolatot tartanak a kórházzal.

A foszgén a vegyiparban használatos erős méreg. A tüdőben bomlik el, nagyon kis koncentrációban belélegezve is tüdővizenyőt okozhat, ami halálos lehet.