Sokak előtt világossá tette a BNP Természetvédelmi Őrszolgálata, hogy ezt a sportot nehezen tartják a természet védelmével összeegyeztethetőnek. A tevékenység intenzitása azóta érezhetően csökkent, de teljesen nem szűnt meg.

Az év elején a nagy, néhol 80 centis havat próbálta ki az a komoly technikát képviselő quad és a természetvédelmi szempontból hasonlóképp elfogadhatatlan nagyméretű terepjáró, amelyekkel, tulajdonosaik elmondása alapján, hódeszkást akartak vontatni a nemzeti parkban. A kerületvezető erdész bejelentése alapján végül a rendőrjárőr kezdeményezett intézkedést a járművek használói ellen, amelyet átvett a Természetvédelmi Őrszolgálat. Miután az eljárás alá vontak állításáról kiderült, hogy valótlan, pénzbírsággal sújtották az elkövetőket.

A nyár elején két fiatalkorú hagyta figyelmen kívül a Medves-fennsíkra vezető út mellett azt a táblát, amely a terepmotorok és személyautók behajtását is korlátozza. A speciális akcióban a természetvédelmi őrszolgálat, az illetékes rendőrkapitányság és erdészet munkatársai vettek részt. A két fiatal ellen a téli quadosokhoz hasonlóan szabálysértési eljárás indult. A terepmotorokat mindkét esetben lefoglalta a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága szabálysértési hatósága-írja heol.hu