Elfogyott a miskolci Ferenczy szakközép sportcsarnok-építőjének pénze.

Március óta nem épül a miskolci Ferenczy Sándor Egészségügyi Szakközépiskola új sportcsarnoka, amely a miskolci önkormányzat egyetlen PPP beruházása.

  A sportcsarnok felépülését nem segítheti, hogy a Fidesz kormány a napokban jelentette be, hogy felülvizsgálnak minden PPP beruházást, mert azok úgy születtek, hogy csak a vállalkozók számára előnyösek, az állam nagyot bukik rajta.
A PPP konstrukció lényege, hogy egyes, a köz számára fontos épületek, utak magántőkéből készülnek, majd a használó, vagyis az önkormányzatok állami segítséggel visszabérlik azt. A futamidő lejártával állami kézbe kerül az épület. Dr. Ficsór Józsefné, az intézmény igazgatója az eszakhirnok.hu-nak
elmondta, ő úgy tudja, műszaki problémák állnak a csúszás hátterében. A befektető az Ifjúsági Sportcentrum Közhasznú, Nonprofit Kft. vezetője, Varga Dóra az eszakhirnok.hu-nak elmondta, olyan szerződés született az önkormányzattal, amelynek keretében ők felépítik a sportcsarnokot, és 15 évig üzemeltetik azt, majd utána jelképes összegért a városé lesz az épület.

A tervek szerint az épület 650 millióból épül meg, az önkormányzat és az állam pedig évi 60 millió forint bérleti díjat fizet 15 éven át, melyen fele-fele arányban osztoznak. Az önkormányzat közbeszerzési eljárás keretében választotta ki a céget. A csúszás a műszaki problémákon túl abból fakad, hogy az építkezést finanszírozó Hypo Alpe-Adria Leasing Zrt. előbb leinkasszálta a cég számláján található összes pénzt, közte a megnyert és részére folyósított pályázati pénzt, majd mondvacsinált indokokkal visszamenőleg felmondta a hitelt-állítja Varga Dóra. Az ügyben a cég feljelentést is tett, jelenleg a nyomozás folyamatban van. A tárgyalások jelenleg is folynak, immáron az önkormányzat bevonásával, és van remény, hogy folytatni lehessen az építkezést. Arra a kérdésre, hogy mi van akkor, ha nem így lesz, Varga Dóra elmondta, vis major esetében az önkormányzatnak kell helyt állnia.