Szlovákiában a jövőben minden állami szerződést nyilvánosságra hoz a kormány az interneten – méghozzá azok aláírás előtt. Továbbá a közbeszerzési eljárásoktól tíz napon belül vissza lehet majd lépni.

„A szerződések csak a nyilvánosságra kerülésük után lépnek érvénybe, hogy a közvéleménynek lehetősége legyen azokat érdemben is ellenőrizni” – jelentette ki Iveta Radičová miniszterelnök. A változások az információhoz való hozzáférést szabályozó törvény elfogadása után lépnének érvénybe. – írja a bumm.sk.

A kormány elképzelései szerint amennyiben a nyilvánosságra hozatal után kiderül, hogy valami nem volt rendben az eljárással, tíz napon belül egyoldalúan is vissza lehet lépni a szerződésektől. A miniszterelnök szeretné megszüntetni azt a gyakorlatot is, hogy az állami szervek felmondhatatlan szerződéseket köthessenek. A Smer-kormány idejéből jó néhány ilyen megállapodás maradt a jelenlegi kormányra és több szerződéssel akadt már gondja is az új kabinetnek. A védelmi minisztérium már fel is mondott egy 42 milliós kommunikációs szerződést.