Ulti. Objektív adatok nem voltak, a bíróság bemondásra döntött

(A Sajóvölgye Környezetvédelmi Egyesület képviselői)
Annak ellenére, hogy minden hatósági engedélyük megvolt, az előírt határértékeket betartották, a B.-A.-Z. megyei bíróság július elején mégis úgy döntött , hogy eltiltja a hulladék felhasználással történő kohászati alapanyaggyártástól a BÉM Borsodi Érc, Ásvány- és Hulladékhasznosító Mű Zrt.-t. Az ítélet precedens értékű lehet,mert ennek alapján bármilyen füstöt kibocsátó, vagy a környezet más módon terhelő cég, erre a sorsra juthat, ha a szomszédjában élők ezt kifogásolják.
A keresetet Sajóvölgye Környezetvédelmi Egyesület indította a cég ellen, melyhez csatlakozott a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa is. A háborúság már régóta folyik a gyár és a környékén élők közt, mert a lakosság egy része azt állítja, hogy bizonyos időszakokban elviselhetetlen a bűz és irritáló füst lepi el a környéket. A bíróság szerint attól függetlenül, hogy mérhető adatok igazolják, hogy egészségügyi határérték túllépésre a gyár részéről nem került sor, és nincsenek a panaszok tényleges mértékével kapcsolatban objektív adatok, elfogadta az egyesület által beidézett tanuk nyilatkozatát. Az ítélet indoklása szerint a gazdasági érdekeknél fontosabb az állampolgárok testi épségéhez, az egészséghez, az ingatlanok rendeltetésszerű használatához kapcsolódó jogok.
A BÉM egy EU-s környezetvédelmi pályázat elnyerése nyomán, az Üröm térségében, még a rendszerváltás előtt elhelyezett, a budapesti ivóvíz bázisra veszélyt jelentő gáz massza feldolgozását végezte, melynek során kohászati alapanyag keletkezet. A veszélyes anyagok feldolgozásának a ez módszere jelenleg a legkorszerűbbnek számít. A BÉM már tavasszal az ítélet előtt bejelentette, hogy üzletpolitikai okok miatt felhagy a kritizált tevékenységgel és erről írásban is tájékoztatta az egyesületet.P1090209_640x480P1090200_640x480