Gyurcsány Ferenc vásárolni volt, és ezt egy blogbejegyzésben is megírta. A boglári Tescoban nagybevásárlást tartott, és a tejeknél érdekes választás elé került: most melyiket vegye meg, az olcsó, 120 forintnál alig drágább szlovák tejet, vagy a 240 Ft-os magyar tejet? Te melyiket vennéd meg, ha feltételezzük, hogy mindkettő azonos minőségű?

Most ne akadjunk meg azon az apróságon, hogy mit is jelent az a „minőség”, valóban tej van-e abban a dobozban, vagy inkább csak annak látszó valami. Az is egy érdekes kérdés, hogy miért nem háznál vásárol tejet a miniszterelnök úr, mert ott az olcsó szlovák tej áráért kaphat igazi, friss tejet (származási hely: boci), de hát tegyük szívünkre a kezünket: közülünk hányan vásárolnak háznál tejet? (Rám ne mutogassatok, az én tejfogyasztásom rendkívül minimális 🙂 Az meg egy másik, még érdekesebb kérdés, hogy hogyan lesz az őstermelőtől háznál 120-ért megvásárolható igazi tejből 240 forintos dobozos fehér lötty? (Ráadásul az őstermelőtől ennél jóval olcsóbban vásárolja meg a feldolgozó, ebben is biztos lehetsz.)

Feltehetjük a kérdést általánosítva is: megvegyük-e a magyar árut, ha drágább, mint a külföldi, pusztán azért, mert magyar? A két válaszlehetőség: igen vagy nem. Mindkettőt megindoklom gyorsan.

Igen. Mert ezzel a magyar vállalatot-gazdát-alkalmazottat támogatod; a vállalatnak lesz bevétele, az alkalmazottnak munkahelye, a gazdának meg megéri termelni. És jó a magyar államnak is, mert egyrészt a fentiek adóznak, másrészt nem kell nekik segélyt-támogatásokat fizetni. Hosszútávon a magyar vállalatnak és gazdának lesz pénze fejleszteni, a magyar államnak adót csökkenteni, és később olcsóbb is lehet a tej. Tehát a drága magyar tej valójában nagyon is olcsó.

Nem. Egyrészt mert ma az embereknek kevés pénzük van, sokaknak minden forint számít, így eleve a kérdés rosszul van feltéve: a többség eleve az olcsó tejet fogja megvenni. Ráadásul ha mindenki a drága magyar tejet veszi meg, akkor semmi sem kényszeríti a vállalatot az ár csökkentésére, sőt, akár árat is emelhet. A gazdák meg a nemzetközi viszonylatban versenyképtelen magyar tej termelésével fognak foglalkozni, és nem a versenyképesebb termékekkel, melyet külföldön is jó áron el tudnánk adni. Ne hozzuk vissza a magyar narancs korát!

Itt tulajdonképpen mindenkinek igaza van; én azt szeretném kérdezni tőletek, hogy ti melyik tejet választottátok volna? A 120 Ft-os szlovákot, vagy a 240 Ft-os magyart? És miért?

(Gyurcsány amúgy a magyar tejet választotta, mondjuk neki nincsenek anyagi gondjai 🙂