Kettős magyar győzelem született a budapesti úszó Európa-bajnokság csütörtöki versenynapjának első magyar érdekeltségű döntőjében, a folytatás is kiváló volt – írja a nemzetisport.hu.

Hosszú Katinka új Európa-bajnoki csúccsal, 2:10.09-es idővel aranyérmet, Verrasztó Evelyn mindössze egy századmásodperccel mögötte lemaradva ezüstérmet szerzett. A folytatás is kiválónak mondható, hiszen Gyurta Dánielt 200 méter mellen nem lehetett megszorítani, magabiztosan utasította maga mögé a mezőnyt.

Női 200 méter vegyes

Úgy tűnik, a 200 méteres vegyes úszás a magyarok felségterülete, hiszen Cseh László tegnapi aranyérme után a nőknél ma kettős magyar siker született: Hosszú Katinka a magyar küldöttség második aranyérmét nyerte a hazai rendezésű Eb-n, míg Verrasztó Evelyn második lett. Azonban nem akármilyen versenyen.

Száz méter után még a francia Camille Muffat vezetett, ám őt szorosan követte Verrasztó, majd Hosszú. Mellen a brit Hannah Miley is felzárkózott, a négy lány szinte teljesen egyszerre fordult az utolsó 50 méterre. A gyorson aztán a két magyar elképesztő úszást produkálva egy testhosszt rávert az ellenfelekre, miközben egymással hatalmas csatát vívtak az első helyért.

A benyúlás végül Hosszú Katinkának jött ki jobban, világbajnokunk hihetetlen kicsi különbséggel, egy századmásodperccel előzte meg Verrasztót, és szerezte meg az Európa-bajnoki aranyat!

„Egyenlőnek kellett volna lennie!” – mondta a medencéből épphogy kievickélődő Hosszú Katinka érzékeltetve a verseny szorosságát.

Férfi 200 méter mell

Gyurta Dániel nagyszerűen versenyezve aranyozta tovább a magyar napot, hiszen magabiztos úszással ismét maga mögé utasította a 200 méter mell mezőnyét. Gyurta 2:08.95-ös idővel, új Európa-bajnoki csúccsal szerezte meg a magyar küldöttség harmadik aranyérmét, míg a szám másik magyar indulója, Molnár Ákos a nyolcadik helyen zárt.

Női 4X200 méter gyorsváltó

A Mutina Ágnes, Dara Eszter, Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn összetételű 4×200 méteres női gyorsváltó nagyszerű versenyzést bemutatva szerezte meg a mai harmadik magyar aranyérmet. A magyar váltó 7:52.49-es idővel ért célba, két tizeddel megelőzve a második helyen záró franciákat.

Mutina 100 méter után még csak a harmadik helyen fordult, de fantasztikusat hajrázva az első helyen fogott falat 200-nál, az őt követő Dara Eszter nagyon kiúszta magát, de a második helyen tartotta a négyest a franciák mögött és a feljövő svédek előtt. Hosszú Katinka teljesítette a kötelességét, és hozta a tőle vártat és ledolgozta a hátrányt, így Verrasztó Evelyn hat század előnnyel ugorhatott medencébe.

A döntés a 200 vegyes ezüstérmesére és Camille Muffat-ra, illetve az utolsó 50 méterre marad, és Verrasztó – akárcsak a vegyes számban – ezúttal is jobbnak bizonyult a franciánál, két tizedes előnnyel az élen végzett!

„Erre a távra, a 200 m gyorsra készültem, és úgy érzem, jól sikerült a rám bízott első 200 méter” – nyilatkozta az elsőként medencébe ugró Mutina Ágnes.

„Nekem kicsit hosszú a 200 méter gyors, mert rövidebb távon versenyzek. Kicsit elfáradtam a végére, de nagyon boldog vagyok, hogy az aranyérmes csapat tagja lehettem” – második úszónk, Dara Eszter.

„A szurkolótábor fantasztikus volt, e nélkül nem sikerült volna két aranyérmet szereznem ma. Fantasztikus volt a csapatunk!” – tette hozzá Hosszú Katinka.

„Szerencsére sikerült az ezüstérmem után gyorsan egy aranyat is begyűjtenem. Köszönöm a lányoknak és a közönségnek!” – mondta Verrasztó Evelyn.

Férfi 100 méter gyors

Egyik magyar induló sem jutott be a férfi 100 méteres gyorsúszás döntőjébe. Az első futamban induló Takács Krisztián 49.69-es idejével saját futamában a hetedik, összesítésben a tizenötödik pozícióban végzett. A második középdöntőben versenyző Kozma Dominik új egyéni csúccsal, 49:25-tel futamában a hatodik, összességében a tizedik helyen zárt.

Női 100 méter pillangó

Dara Eszter bejutott a női 100 méteres pillangóúszás döntőjébe. A magyar hölgy a második középdöntőben állt rajtkőre, és idei legjobbját, 58.99-et úszva futamában az ötödik, összesítésben pedig a nyolcadik helyen zárt, így bejutott a szám fináléjába.

Női 800 méter gyors

A dán Lotte Friis nyerte meg a női 800 méteres gyorsúszás döntőjét, a dán hölgy 8:23.27-as idővel szerezte meg az aranyérmet.

Női 100 méter hát

A brit Gemma Spofforth nyerte meg a női 100 méteres hátúszás döntőjét. Spofforth 59.80-as idővel csapott a célba, a második helyen honfitársa, Elizabeth Simmonds (1:00.19), a harmadikon a német Jenny Mensing (1:00.72) zárt.

Férfi 200 méter pillangó

A férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjében a lengyel Pawel Korzeniowski 1:55.00-ös idővel aranyérmet nyert. A második helyen az orosz Nyikolaj Szkvorcov, a harmadikon a görög Jonnisz Drimonakosz zárt. Az Európa-csúcsot tartó Cseh László ezúttal nem indult ebben a számban a program ütközései miatt.

Férfi 50 méter hát

A francia Camille Lacourt szenzációs időt, 24.07-et úszva aranyérmet szerzett az 50 méteres férfi hátúszás döntőjében. Lacourt mindössze három századdal maradt el a világ- és Európa-csúcstól, de időeredménye így is új Európa-bajnoki csúcs volt.

atv.hu / nemzetisport.hu