A hagyományoknak megfelelően idén is színes programokkal várja az érdeklődőket a borsodi megyeszékhelyen a komolyzenei esemény, a szervezők az elmúlt öt évhez hasonlóan ismét a miskolci és környékbeli művészekre építik az előadások nagy részét.

A fesztiválon idén először nem lépnek fel külföldi együttesek, de nemzetközi vonalat így is találhatnak az érdeklődők a hazai fellépők között – mondta el Osváth Zoltán, hozzátéve, az augusztus 23-án kezdődő ötnapos rendezvénynek a miskolci Európa Ház és az ortodox templom ad otthont ingyenesen, amellyel hozzájárultak az esemény lebonyolításához.

A szervező beszámolt arról, hogy az összes fellépő lemondott a díjazásáról a Borsod megyei árvízkárosultak javára, és a koncertek helyszínén is tartanak gyűjtő akciókat a rászorulók megsegítésére.

A fellépők sorát a Ritornell Trió és az Emik Vonósnégyes kamaraestje nyitja meg az Európa Házban. A rendezvény második napja az ortodox templomba invitálja az érdeklődőket, ahol a Musicus Civitatis Miskolc hangversenyét hallgathatják meg a nagyszerű akusztikával rendelkező patinás épületben.

A szerdai napon Balázs Adrienn és Molnár Gábor dalestjével folytatódik az előadások sora. A főként Wolf-, Liszt- és Kodály- szerzeményeket felvonultató dalestet Lökös Dorottya zongoraművész kíséri. Csütörtökön Fekete Nándor orgonaművész kápráztatja el a közönséget a Világklasszisok című lemezének interaktív bemutató hangversenyével. Az itthon szép sikereket elérő művész Európa legmodernebb digitális orgonájával szólaltatja meg a kontinens legnagyobb klasszikusait.

A fesztivál záró eseményéért a már tavaly is „körbeudvarolt”, de csak idén sikeresen „megszerzett” Bartos Trió felel. A trió zongorán, csellón és hegedűn szólaltat meg Chopin- és Schumann-szerzeményeket a két zeneszerző évfordulójának alkalmából. A trió két művésznője, Ivanyickaja Irina és Danyilova Galina a külföldi hangzás kedvelőit is kárpótolja a fesztiválzáró hangversenyen.