Szigetelő. Vodkás tampont fenékbe!

Mindenki hallott már róla, csak soha senki nem merte kipróbálni – bár állítólag egy csóró főiskolás egyszer tényleg megcsinálta. Van, aki vodkás tamponnal ismeri a legendát, van, aki dianáscukorkával hallotta (amiről persze le kell szopogatni a csokit használat előtt).

 

A lényeg ugyanaz: valami magas alkoholtartalmút feldugni a fenékbe (lányoknak esetleg a hüvelybe), és olcsón, gyorsan megvan berúgás, ráadásul másnaposság nélkül. Csakhogy ez nem igaz – annak ellenére, hogy létezik olyan élettani háttér, ami hihetővé teszi a mítoszt.
Egy cukorka nem elég

Az emésztőrendszerből az alkohol a vénás vérrel a májba kerül, ahol elkezd lebomlani. A végbél alsó egyharmadának nyálkahártyáját behálózó erek azonban kikerülik a májat, így itt az alkohol nagyobb hatásfokkal üt – és nemcsak az alkohol, ezt a keringési kiskaput használják ki a végbélkúpok is. Akik azonban hinni szeretnének a fenékbe feldugott vodkás tampon vagy cukorka legendájának, azok elfeledkeznek arról, hogy milyen kevés alkohol van egy ilyesmiben.

Zacher Gábor toxikológus szerint sem igaz a legenda, és nagyjából ugyanazt mondta el, mint amire az Urban Legends blog jutott, amikor négy éve a dianáscukorkás vonalon nyomozott kicsit. A blogon kiszámolták, hogy egy dianáscukorka nagyjából egytized felesnek megfelelő alkoholt rejt – ez olyan csekély mennyiség, hogy még ha intravénásan jutna egy felnőtt ember vérébe, akkor is csak 0,07 ezrelék körüli, elhanyagolható véralkoholszintet idézne elő.

És akkor még arról a gyakorlati problémáról nem is beszéltünk, hogy ahogy a cukorka fala megreped, kifolyik belőle a sósborszesz. A tamponnál nincs ilyen gond, de egy tampon is kevés szeszt szív fel (és még kevesebb marad belőle, mire a legendabeli főiskolás a hátsójába gyömöszöli), ezért ettől sem lehet részeg az ember. Legalábbis egy tampontól nem, és még egy kis szalonspicchez is olyan sűrűn kellene cserélgetni a vodkás tamponokat vagy cukorkákat, hogy nyugodtan kijelenthetjük: a legenda nem igaz. És nem is érdemes megpróbálkozni azzal, hogy mégis megpróbáljuk igazolni, a végbélbe vagy hüvelybe kerülő tömény ugyanis gyulladást és más szervi károsodásokat okozhat-írja az index.hu