Ha a bíróság úgy dönt, elvben megkezdődhet a HospInvest Zrt. után a második kórház üzemeltető cég felszámolása, a miskolci önkormányzat által a város két kórházát működtető MISEK Kft.-e – írja a Népszabadság.

Korábbi beszállítója, az üzleti tanácsadással foglalkozó X-Centrum Kft. ugyanis csődeljárást kezdeményezett ellene a bíróságon, mert az üzemeltető nem fizetett meg 782 ezer forint késedelmi kamatot, miután szerződést bontottak velük. Szinay Attila, fideszes és Molnár Péter, MSZP-s politikusok azt állították, hogy egy olyan cég kérte a felszámolást, amelynek tulajdonosai közt korábban a szocialista vezetésű városi önkormányzat is ott volt, ám időközben ez a vállalkozás átkerült Bernáth Attilához, aki az MSZP miskolci választmányának elnöke lett. Az állítást vitatja és az eljárást sem tartja valós veszélynek, csupán nyomáspróbának a város egészségügyi ellátásért felelős alpolgármester, Mokrai Mihály.

Szerinte mindez nem több, mint az önkormányzati választásokhoz kötődő politikai akció. A csődtörvény alapján meg sem lehetne indítani az eljárást, mert azt csak a kölcsönösen elismert adósságok esetén hagyja jóvá a bíróság – mondta Mokrai. A szóban forgó kamattartozást a MISEK Kft. viszont nem ismeri el. Ha a bíróság mégis jogosnak ítélné az X-Centrum követelését és szabad utat ad a felszámolási eljárásnak, nincs akkora összegről szó, ami a város még a felszámolás előtt ne tudna rendezni.