Közlemény
A BÉM Zrt. egységes környezethasználati engedély apján végzi fémérc pörkölő és színterező (agglomerát gyártó) tevékenységét, mely tevékenység során vastartalmú hulladék felhasználására is sor kerül.
A BÉM Zrt. működése során technológiai és egészségügyi határérték túllépésre soha nem került sor.
Az előzőekben írt hulladék hasznosítással történő agglomerát gyártás megszüntetése ellen lakossági kezdeményezésre bírósági eljárás kezdődött.
A BÉM Zrt., érzékelve egyrészt a lakossági hozzáállást, másrészt azokra az üzletpolitikai és piaci szempontokra figyelemmel, amelyek alapján ezen típusú hulladékok beszerzése hosszú távon bizonytalanná vált, ezért ez év januárjában az Igazgatóság olyan stratégiai döntést hozott, hogy a még folyamatban lévő hulladékhasznosítási projekt befejezését követően, áttér a nem hulladékalapú, hanem ipari és ásványi nyersanyagok felhasználásával történő agglomerát gyártására.
Ebben a tárgyban a BÉM Zrt. vezetősége a Sajóvölgye Környezetvédelmi Egyesülettel még ez év elején tárgyalást folytatott, melyen részt vett Csöbör Katalin – akkor még – országgyűlési képviselő jelölt is, aki támogatta ezt a koncepciót.
A BÉM Zrt. a megbeszélésen tájékoztatást adott arról, hogy aktuális üzleti tervét már a hulladék felhasználás nélkül történő gyártásra alapozottan fogadta el.
Erről a BÉM Zrt. a Sajóvölgye Környezetvédelmi Egyesületet 2010. április 9. napján írásban is értesítette.
A bírósági ítéletben rögzítettek a BÉM Zrt.-t az előzőek szerint egyáltalán nem érték váratlanul, hiszen a BÉM Zrt. már januárban eldöntötte – függetlenül a bírósági eljárás kimenetelétől, – hogy a hulladékhasznosítással történő agglomerát gyártást beszüntetve, a hulladékokat alapanyaggal és ipari nyersanyagokkal váltja fel, és tevékenységét így folytatja. A Sajóvölgye Környezetvédelmi Egyesület tehát „nyitott kapukat döngetett” a bírósági eljárás során.
A BÉM Zrt. e stratégiai váltásra figyelemmel a nevét is megváltoztatta, mely 2010. júliusától:
BÉM Borsodi Érc,-Ásvány és Nyersanyag Feldolgozó Mű Zrt.
A BÉM Zrt. a bírósági ítéletben foglaltakat tudomásul veszi, tevékenységét hulladékok felhasználása nélkül folytatja tovább, annak szellemében is, hogy ez a stratégiai döntés már 2010. januárjában megszületett.

Sajókeresztúr, 2010. augusztus 10.
BÉM Zrt.