A Fidesz kérdései X Centrum ügyben

Szocialista politikus támadása a városi kórház ellen

, azaz felszámoltatnák a Semmelweis és a Diósgyőri Kórházat üzemeltető gazdasági társaságot

Előzmények:
Az X-Centrum Kft-t 2007-ben alapították, benne a Miskolc Holding Zrt-nek mint önkormányzati tulajdonban álló cégnek minősített többségű szavazata volt, vagyis a Káli Sándor vezette önkormányzat döntő szerepet játszott benne.
Viszont több lépcsőben és több áttétellel, de a mai napon a társaság Bernáth Attila magánszemély és egy, a Bernáth Attila tulajdonában is álló cég tulajdonába került. Bernáth Attilát 2010-ben az MSZP miskolci választmányának elnökévé, Káli Sándort pedig a miskolci szervezet elnökévé választották meg. A Miskolc Holding Zrt üzletrészének eladásáról a városi közgyűlés nem tudott, így nem is járult hozzá, vagyis a döntést Káli Sándor hozta meg és hitelesítette egy személyben.

Tények:
A közvélemény előtt is ismert, hogy 2009. márciusában az X-Centrum Kft nettó 9,5 millió forint értékben kötött megbízási szerződéseket a MISEK Kft-vel. A szerződések tartalmát, teljesítését és jogszerűségét frakcióink eddig is vitatták. Álláspontunk szerint az említett szerződésekben jóval a szokásos piaci ár felett, versenyeztetés nélkül rendeltek meg szolgáltatásokat, miközben a kórházat üzemeltető gazdasági társaság több mint 1 milliárd forintos adósságállománnyal küszködik. A kétes szerződések teljesítését a kórház elismerte, végül 2010-ben késéssel, de kifizette a többmilliós díjakat.
Most a városi MSZP választmányának elnöke késedelmi kamatot is kér a kórháztól immár magántulajdonú cége számára. A késedelmi kamat megszerzése érdekében az X-Centrum Kft képviselője -vagyis Bernáth Attila, az MSZP politikusa- felszámolási eljárást kezdeményezett a MISEK Kft-vel szemben.
A felszámolási eljárás kezdeményezése veszélyezteti a több mint 200 ezer ember egészségügyi ellátásáért felelős kórház működését és ellehetetlenítheti azt.

Káli Sándor úgy is, mint a miskolci MSZP szervezetének elnöke és úgy is, mint Miskolc város polgármestere eltűr, döntéseivel hozzájárul, aláírásával hitelesít olyan lépéseket, melyek a miskolciak egészségügyi ellátását veszélyeztetik. Létrehoznak egy részben önkormányzati tulajdonú társaságot, amelyet aztán átjátszanak MSZP-s magánkézre, amellyel piaci áron felül végeznek szolgáltatásokat az önkormányzati kórháznak, végül –akár közel 200 ezer ember ellátását veszélyeztetve- mindenáron további pénzeket akarnak megszerezni.

Kérdéseink, kéréseink:
· Káli Sándor adjon magyarázatot arra, hogyan fordulhat elő, hogy éppen az ő politikai munkatársa kezdeményezi a kórházat üzemeltető gazdasági társaság felszámolását!
· Káli Sándornak el kell árulnia, hogy ki és milyen hasznot remél abból, hogy egy esetlegesen felszámolás alatt álló cég vagyonából, azaz a kórház fontos ingatlan és eszközállományából szemezgethessen!
· Követeljük, hogy Káli Sándor a közvélemény előtt tisztázza a zavaros belső pénzügyi machinációk valamennyi részletét, tárják fel azokat, hogy a miskolciak pontos képet kapjanak arról, hogy a szocialista pénzügyi körök milyen adósságot tesznek a városlakók nyakába!

dr. Szinay Attila Molnár Péter
Fidesz frakcióvezetője KDNP frakcióvezetője