Három nemzeti park vezetője vette át felmondólevelét szerdán a környezetvédelmi államtitkárságon, de egyetlen szavas indoklást sem kaptak. Illés Zoltán államtitkár döntött a menesztésükről, amit bejelentett a sajtóban, majd szabadságra ment. A kirúgott vezetők azt állítják, nem értik a helyzetet, és nem tudják, mihez kezdjenek.

Salamon Gábor, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatója, aki korábban Pro Natura-díjat kapott, azt mondta, szomorú lett és dühös amiatt, ahogyan megválnak tőle, miután 13 éve dolgozik Aggteleken. „Aki ezek után állami szolgálatot vállal, az nem normális. A természetvédelemben eddig nem volt politika” – fogalmazott. Salamon hortobágyi kollégájához hasonlóan állította, sem Illés, sem a helyettese nem jelentkezett a nemzeti parkban a kormányváltás óta, és semmilyen vizsgálat nem volt, amely feltárhatott volna gazdálkodási szabálytalanságokat.

Márciusban a Magyar Hírlap közölt cikket arról, hogy az Aggteleki Nemzeti Park csődbe jutott. Az akkor még hivatalban lévő Bajnai-kormány környezetvédelmi tárcája cáfolta ezt, a nemzeti park vezetőjéhez hasonlóan. Salamon az [origo]-nak kedden azt mondta erről, hogy szó sem volt csődről, csak likviditási problémákról, amelyeket az idézett elő, hogy több állami pénzt nem kaptak meg időben a kincstártól, ezért béreket, közmunkapénzt egy ideig nem tudtak fizetni.

Salamon nem tudott válaszolni arra, hogy miért éppen őt és hortobágyi, illetve őrségi kollégáját menesztik az összesen tíz nemzeti park igazgatói közül-írja az origo.hu