Az emberi hormonháztartást károsító, veszélyes adalékanyagokat talált négy termékben a Levegő Munkacsoport legutóbbi vizsgálatán. Az érintett termékek közt egyebek mellett ruhák, műszaki cikkek, strandfelszerelés, sőt szexjáték is van.

Simon Gergely, a szervezet környezetkémikusa lapunknak elmondta, 17 bevizsgált termékből négyben találtak veszélyes mennyiségű, azaz 0,1 tömegszázalék felett ftalátokat. Ez az anyag főként az ember szaporodási képességeit és hormonrendszerét károsítja és szerepel az Európai Unió 2007 óta érvényben lévő vegyianyag rendeletében, a REACH-ben is, a különös aggodalomra okot adó anyagok listáján. Mivel a ftalát főként fejlődő gyermekek és terhes nők, illetve magzataik számára rendkívül veszélyes szer, az unió számos termékben, például gyermekjátékokban már korábban megtiltotta az anyag felhasználását.

A ftalátokat döntően PVC lágyítószereként használják, így megtalálhatók számos műanyag termékben, például a PVC padlóban, flakonokban, műszaki cikkekben, kábelekben vagy zuhanyfüggönyökben is. A ftalátok a termékekből kijutva, bőrön át bekerülhetnek az ember szervezetébe. A szakember szerint azért is aggasztó a kapott eredmény, mert olyan termékeket vizsgáltak elsősorban, amelyek érintkezhetnek az emberi bőrrel. Az egyik ilyen termék például, egy gyermekek számára készült strandpapucs volt, mely a megengedettnél nagyobb arányban, 16 százalékban tartalmazott veszélyes anyagot. Egy szexjáték azonban, amit bevizsgáltak, 55 százalékban ftalátból készült. Simon Gergely szerint ez azért is jelent kiemelt kockázatot, mert a hormonkárosító anyag ott kerül kapcsolatba az emberi testtel, ahol a legnagyobb kárt tudja okozni.

A Levegő Munkacsoport vizsgálatának eredménye, és a veszélyes anyagokat tartalmazó termékek listája megtekinthető a szevezet weboldalán: a www.levego.hu-n.