Évente 7 millió tonna szemét végzi a tengerekben. Nagy részük műanyag, amely sosem bomlik le a természetben. Az elszórt bevásárlószatyrok eleve 10 százalékát teszik ki a tengeri szemétnek! Ha egy tengerparti országban az utcán eldobjuk a szemetet, az a járdáról a lefolyóba kerül, a csatornázási művek rendszeréből pedig a tengerbe.

Eldobható tárgyakra „szakosodott” társadalmunk és gazdaságunk csak úgy ontja magából a plasztik-szemetet. A legelképesztőbb dolgok kerülnek az óceánok hullámaira és a tengerfenékre: műanyag használati tárgyak, bolti bevásárlókocsik, sőt gépjárművek is.

Még az apróbb tárgyak is veszélyeztetik a tengeri állatok életét: a teknősök megfulladnak, ha egy műanyag kupak a nyakuk és páncéljuk közé szorul, a delfinek beleakadnak a használt halászhálókba, magyarázta Ian Kiernan ausztrál hajós és környezetvédő a CNN hírtelevíziónak.
Szemetelünk
Évente 7 millió tonna szemét kerül a tengerekbe. Ezek 80 százaléka műanyag alapú.
Csak az elszórt bevásárlószatyrok 10 százalékát teszik ki a tengeri szemétnek.
A nyílt vizeken járó utas- és teherszállító hajók naponta 5,5 millió darab tárgyat öntenek az óceánba.

Évente 700 000 és 1 millió körülire becsülik a madarak és 100 000-re az emlősök számát, melyek a tengerbe került műanyag szemét miatt múlnak ki.

Hullámok hercege?

A műanyag sosem bomlik el, legfeljebb egyre kisebb darabokra törik, és ekkor könnyen bekerül a vízi emlősök szájába. A táplálékláncba érve pedig mérgez.

Ami nem ülepedik le az óceán mélyén, azt tovább viszi az áramlat. Méghozzá elég messzire. Az ENSZ környezetvédelmi programjának egyik friss jelentése szerint volt már rá példa, hogy az ausztrál partoknál kidobott szemét az Indiai-óceánt „végigutazva” a Dél-Afrikai Köztársaság partjainál kötött ki.

A nyári strandszezon különösen nagy terhet ró a partokra: a jónép féktelenül szemetel. Jellemző adat, hogy Ausztráliában egy 10 napos takarítási akció keretében, 8 kilométeres partszakaszon 3880 kilogramm szemetet gyűjtöttek be (7561 tárgyat). A természet „kitakarításával” világszervezet foglalkozik. A Clean Up the Worldnek 130 országban vannak aktív tagjai. A mozgalom Kiernan tapasztalatai nyomán indult: a 80-as évek végén, amikor bejárta a világ tengereit, mindenütt szemetet talált.