Tavaly többen, és főként nagyobb összegre kértek fizetési kedvezményt az adóhatóságtól, mint az előző évben – derül ki az APEH 2009. évi tevékenységéről készült bulletinból.

Az adózók tavaly – a 2008-ról áthúzódó ügyekkel együtt – 281 ezer darab fizetési kedvezményre irányuló kérelmet nyújtottak be az adóhatósághoz, 337 milliárd forint tartozásra vonatkozóan. A kérelmek száma 1,7 százalékkal, míg a kérelmezett összeg 17,9 százalékkal nőtt.

Kiemelkedően, több mint 39 százalékkal emelkedett a mérséklésre irányuló kérelmek száma, amelyek értéke 21,6 százalékos növekedést mutat. A vegyes (fizetési könnyítés mellett adómérséklést is tartalmazó) kérelmek száma 28 százalékkal nőtt, miközben a csak fizetési könnyítést tartalmazó kérelmek száma csökkent, bár így is meghaladta a 147 ezret.

A 2008-as évről beadott szja bevallásukban a vállalkozási tevékenységet nem folytató, áfa fizetésére nem kötelezett magánszemélyek kérhették 100 ezer forintot meg nem haladó fizetési kötelezettségük 2-4 havi részletben történő megfizetését; tavaly több mint 38 ezer adózó kapott ily módon automatikus fizetési könnyítést 1,6 milliárd forint összegre.