„Belefáradtam a hibáimba.” Mike Tyson:  kokain és a kurvákat

Mike Tyson megváltozott. A Sport Illustrated hasábjain kikotyogta a kokain és a prostituáltak iránti egykori

rajongását, disznónak nevezte saját magát a Detailsben és még az HBO televízióban is fölbukkant, mint a rangos MMA (Mixed Martial Arts) küzdelmi sorozat egyik bírója. A 44 éves egykori verhetetlen öklözó az ESPN rádiójának is interjút adott, amelyben elárulta, milyen szerepet játszott a „Másnaposok” című film forgatásán. Mint mondta, nem gondolta volna, hogy a vígjáték ilyen sikeres lesz, neki nem volt nehéz dolga: csak egykori önmagát adta, a régi emlékekhez nyúlt.

Tyson beszélt a négyéves kislányát, Exodust ért halálos balesetről is, akinek 2009. májusában otthon beakadt a nyaka az egyik kondigép kábelébe, és az orvosok már nem tudták megmenteni. A tragédia óta az egykori bokszoló alaposan meghízott, és bevallása szerint példás családapa lett belőle. „A lányom halála után nem akartam élni többé – vallotta be Tyson. – Azt mondtam magamnak: mindent megváltoztatok magamban, amit nem szeretek, hogy olyan legyek, mint egy rendes emberi lény. Letettem a cigarettát, fel akartam adni mindent. Megváltozott az életem.”

Tyson 1986-ban, húsz évesen és négy naposan lett Boksz Világtanács (WBC) nehézsúlyú világbajnoka Trevor Berbick kiütésével, majd egy éven belül a Boksz Világszervezet (WBA) és a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF) nehézsúlyú öveit is begyűjtötte. Kiütései legendásak voltak, nehézsúlyban alacsonynak számító termetéhez (182 cm) rendkívüli ütőerő társult. Michael Spinks elleni összecsapása például 91 másodpercig tartott.

Pályafutása során 58 mérkőzéséből ötvenet nyert meg, 44-et kiütéssel. Felfedezője, az édesanyja halála után őt örökbe fogadó Cus D’Amato halála megviselte, Robin Givensszel kötött házassága pedig rosszul sült el, a nő kis híján kisemmizte. 1991-ben megerőszakolási botrányba keveredett, amiért hat évi börtönre ítélték, végül 1995 tavaszán szabadult. Megpróbált visszatérni, voltak is bíztató próbálkozások, de 1997-ben Evander Holyfield fülének leharapása, 2000-ben John Coyle mérkőzésvezető kiütése és Andrzej Golota elleni pozitív drogtesztje nem tett jót a megítélésének.

Folyamatos nőügyei, rendszeres botrányai az éjszakai életben anyagilag kimerítették és csődbe sodorták. Pedig saját bevallása szerint karrierje során több mint 300 millió dollárt bokszolt össze. 2005-ben végleg lehúzta a bokszkesztyűt, bár egy ideig még pletykáltak visszatéréséről. 2009-ben Oprah Winfrey híres műsorában a sírással küszködve csak ennyit mondott: „Belefáradtam a hibáimba.”