Megyer természetesen nem a számlákkal adós, hanem a polgármester – megbocsájthatatlanul – elfelejtette az biztonsági kódot. Enélkül nem fogadja el a szerződésbontást a cég, hanem tovább számláz. Ráadásul a Vodafone iparűzési adót sem fizetett a falunak.
Júniusban felmondta mobilinternet-szolgáltatói szerződését a Vodefone-nal Magyarország legkisebb települése, a Veszprém megyei Megyer. A cég szolgáltatását ugyanis a falu – a megfelelő lefedettség hiányában használhatatlan internet miatt – a továbbiakban nem kívánta igénybe venni.
A törvény szerint szabályosan felmondott szerződés felbontását azonban a cég az ötjegyű biztonsági kódhoz köti. Ez az adat azonban – körjegyzőség-váltást követő adminisztrációs gondok miatt – nem hozzáférhető a polgármester számára.
A Vodafone erre hivatkozva, és fittyet hányva a magyar Polgári Törvénykönyvben a szerződésbontásra vonatkozó jogszabályi és alaki előírásokra nem hajlandó tudomásul venni a falu igényét a szerződés megszüntetésére.
– Ha a Vodafone a jövőben az általános szerződési feltételekben előírja, hogy csak fejen állva lehet telefonálni, akkor vodafonosok felismerhetők lesznek a piszkos fejfedőjükről – vázolja a helyzetet Pajer Kristóf polgármester. – A tréfát félretéve a Vodafone addig számláz a falunak amíg a biztonsági kód nem jut a polgármester eszébe – és ezt az összeget bírósági úton végre is hajtathatja.
Pajer Kristóf polgármester ezért rendkívüli testületi ülést hívott össze Kapolcsra – mert a falu a Művészetek Völgye fesztivál idejére odaköltözött – hátha valaki emlékszik a kódra.
Pajer Kristóf arra is figyelmeztette a Vodafone-t, hogy a cég elmulasztotta a településnek benyújtani az iparűzési adóbevallását, így az adót sem fizette meg Megyer számára.
A cég a település felszólításaira érdemben nem reagált